..  St.-Jozef Groenstraat
 
Welkom in het eerste leerjaar A van juf Ursula

Klasfoto


In onze klas, de vlinderklas, zitten 20 kindjes.  10 meisjes : Beren, Hiba, Juliette, Alaé, Sarah, Zahra, Evelien, Shirine, Léna en Malak en 11 jongens : Berkay, Kiarno, Yanis, Anas, Arthur, Bryan, Marcin, Duarte, Iliass, Amir en Wadee.  Berkay, Malak en Wadee zijn nieuw in onze klas, de anderen zaten vorig schooljaar bij ons in de derde kleuterklas.  Onze klaspop is Zoem, hij woont in onze klas en helpt ons met het leren lezen.

 

 

 

20/4/2018

De eerste week van het laatste trimester zit er alweer op.  We zijn er meteen ingevlogen :-)  In de rekenles ging het over de liter.  We vulden een grote gieter en een kleine emmer en stelden vast dat er veel meer dan een liter in kan. 

In het thema van de lente maakten we een elfje.  Eerst zochten we allemaal woordjes die met de lente te maken hadden en daarvan gebruikten we er voor ons gedichtje van elf woordjes.  In het fotoboek kunnen jullie ons elfje lezen.

Tijdens W.O keken we naar een filmpje over zaaien en ook in de klas hebben we gezaaid.  Bloempjes in een eierschaal en tuinkers in een bakje.  Bij de tuinkers zetten we er eerst 2 potjes over en we stelden vast dat de zaadjes daaronder gingen groeien.  Ondertussen hebben we 1 van de potjes weggenomen om te zien of er verschil is tussen de groei van de tuinkers met of zonder potje erover.  Wordt vervolg volgende week ;-)  Buiten speelden we ook een spel rond gezonde en minder gezonde voeding.

Tussendoor zijn we ook al aan het oefenen voor het schoolfeest.  Met behulp van het digibord kunnen we het al goed, nu nog zonder het bord want dat hebben we niet tijdens ons optreden.

In september heeft onze juf ons allemaal gemeten, nu meer dan 6 maanden later heeft ze dat opnieuw gedaan.  Iedereen is een heel stuk groter geworden, tussen de 3 en 5 cm!  Onze mama's  zullen dat al wel aan onze kleren gemerkt hebben;-)

We vierden woensdag de verjaardag van Anas, hij werd op 14 april 8 jaar!

Gisteren bracht onze juf een dovenetel mee naar school. In tegenstelling tot de brandnetel mochten we hier gewoon aankomen zonder ons te prikken.

Evelien nam deze week als eerst plaats op de leesstoel.  Zij las het boekje "Het hart van Pier" knap voor! 


 

 

30/3/2018

De laatste week voor de paasvakantie was nog druk!  We leerden over de meter en gingen in groepjes aan de slag met de meetlat van 1 meter.  Eerst gingen we in de klas en in de gang aan de slag en daarna trokken we naar het terras.  Daar tekenden een paar groepjes een lijn van 3, 4 of 6 meter, de andere groepjes maten een door de juf getrokken lijn.

Maandagnamiddag maakten we onze paasmandjes af.  De boekjes werden uit de boekenzakken gehaald en we vertelden aan mekaar wat we met het boek gedaan hadden en wat we van het boek vonden.

In ons leesboek lazen we voor de eerste keer een dialoog en we maakten er zelf een paar bij de vertelplaten van het ankerverhaal.

Woensdag knutselden we een kuikentje en zijn ei en er hoorde ook een grappig versje bij ;-)

Gisteren gingen we een hele dag op stap.  In de voormiddag bakten we helemaal zelf broodjes.  We begonnen met meel, bloem, water, gist en zout.  Na het mengen van alle ingrediënten moesten we het deeg 20' kneden (amai!).  Femke maakten van al onze hoopjes deeg één grote deegbol.  Terwijl het deeg onder een doek de tijd kreeg om te rijzen, gingen wij buiten in het zonnetje iets eten en drinken en spelen in de speeltuin.  Hierna kregen we 2 stukjes deeg dat we moesten opbollen.  In een bakplaat brachten we onze broodjes naar het bakhuis.  Ze gingen in de oven, geen zoals thuis maar ééntje die met hout werd warm gestookt.  Terwijl onze broodjes werden gebakken brachten we een bezoekje aan de watermolen.  Op de foto's zie je dat we een zak graan helemaal naar boven trokken en dat ging bijna vanzelf :-)  Ondertussen waren onze broodjes klaar en werden ze in een zakje gestoken.  We lieten ze rustig afkoelen en trokken naar het Guldendal voor een speurtocht en om te spelen op de speelzolder.  Tegen half vier stapten we moe maar voldaan op de bus en vertrokken we terug naar school. 

Vandaag ruimden we ons klikklakboekje op, dat hebben we immers niet meer nodig!  Voor de turnles speelden we spelletjes en na de speeltijd gingen we naar de kerk voor de paasviering.  Toen we hiervan terug kwamen begonnen de klokken te luiden!  In de klas vonden we overal chocolade eitjes.....de paashaas was geweest!  Deze namiddag mochten we nog vrij spelen in het zwembad.  En hiermee kwam er een einde aan het 2de trimester.  We kunnen genieten van een  welverdiende vakantie!

 

Fijne paasvakantie!

 


 

 

23/3/2018

Met het vervolg van het presenteren van het weerbericht begonnen we deze week.

We knutselden in groepjes voor pasen.  We maakten mooie raamversieringen.  Als je 's morgens omhoog kijkt zie je ze hangen :-)

Deze week was het voorleesweek en daarom kwam juf Tinne op maandag, juf Sahinde op dinsdag en juf Katja op donderdag in onze klas voorlezen.  Onze juf ging op dat moment in een andere klas voorlezen. 

Tijdens de godsdienstles oefenden we de liedjes voor de misviering van volgende week vrijdag.

In de rekenles experimenteerden we met schaduwen.  Omdat de zon het liet afweten moesten we ons behelpen met onze beamer en een bureaulamp.  Maar ook daarmee lukte het ;-)

Donderdagnamiddag begonnen we aan ons paasmandje.  En 's avonds na school kwamen de kleuters van de 3de kleuterklas in onze klas knutselen.  Zij bleven op school slapen en moesten in onze klas en in de klas van juf Tinne een opdracht doen om een puzzelstukje te verdienen.

Vandaag leerden we de centjes van 1, 2, 5, 10 en 20 eurocent kennen.  Net voor de middag toonden 5 meisjes nog een dansje dat ze tijdens de speeltijd samen in mekaar hadden gestoken.

Foto's vinden jullie in het fotoboek.

 


 

 

16/3/2018

We begonnen de week met telefoneren.  We vertelden langs de telefoon aan mekaar over ons weekend.

In de wiskundeles leerden we over symmetrie.  De juf gebruikte hiervoor een mooie foto van een vlinder en ze maakte er zelf ook eentje met verf.  Wij knipten een hartje uit en verdeelde het in 2 gelijke delen.  Met een touwtje gingen we op zoek naar voorwerpen in de klas die we mooi in 2 gelijke delen (helemaal hetzelfde) konden delen.

Onze brief die we vorige week schreven en opstuurden kwam bij de meesten dinsdag aan!

We maakten het piratenhoekenwerk af en kregen een laatste brief van piraat Tijs.  En dinsdagnamiddag was het eindelijk zover!  We konden op schattentocht.  Met onze zelfgemaakte piratenhoeden en de schatkaart trokken we richting het park.  In het fotoboek kunnen jullie zien dat we er helemaal klaar voor waren. Wout vond de schat onder een struik.  Er zat popcorn in en een brief van Tijs.  Hij had op ons willen wachten maar Joop zat weer achter hem aan dus moest hij vluchten :-(  Gelukkig maakte het vooruitzicht van lekkere popcorn bij een leuke tekenfilm op donderdagnamiddag het wat minder erg.

Woensdag vierden we met heel de school de jarigen van februari.  Léna en Amir mochten deze keer mee op het podium.

Gisteren maakten we nog een leuk kaft voor ons eigen boek over piraat Tijs.  In het hoekenwerk maakten we ieder 1 blaadje voor ons boek.  Het staat nu te schitteren in onze boekenhoek :-)

Omdat het deze maand jeugdboekenmaand is heeft onze juf boekenzakjes gemaakt.  Om de beurt krijgen een aantal kindjes zo een zakje voor een paar dagen mee naar huis.  In de zak zit ook een briefje om op aan te duiden wat we van het boek vonden.  Volgende week is het op onze school voorleesweek.  De leestentjes zullen tijdens de speeltijd weer buitengezet worden en op maandag, dinsdag en donderdag sluiten we de dag af met een voorleeskwartierje.  Maar hierover meer volgende week!


 


 

 

9/3/2018

Nadat we vorige week een mailtje leerden versturen schreven we deze week een echte brief!  We stopten hem in een omslag, zetten er het juiste adres op,kleefden er een postzegel op en postten hem gisteren in de rode brievenbus aan het park.  Nu is het afwachten wanneer onze brieven zullen aankomen ;-)

Dinsdagnamiddag was er het vervolg van het piratenhoekenwerk.  Op maandag en donderdag kregen we ook nog 2 brieven met een opdracht van piraat Tijs.  Op maandag moesten we 6 verschillen zoeken tussen 2 tekeningen en gisteren moesten we 2 minuten zwijgen.  We brachten de 2 opdrachten, ja ook het zwijgen, tot een goed einde en kregen dan ook de 2 laatste stukjes van de schatkaart.  In het laatste stukje zat er een gaatje?  Nu maar hopen dat piraat Tijs ons nog een laatste brief stuurt zodat we op zoek kunnen naar de schat!

Op woensdag hadden wij vrij, onze juf moest wel naar school ;-)

In godsdienst luisterden we naar het verhaal over de soeka en nadien mochten we een soeka inkleuren en versieren.

Op maandag keken en luisterden we naar een echt weerbericht.  Gisteren maakten we er in groepjes van 3 zelf ééntje.  We maakten er tekeningen over die we als geheugensteuntje kunnen gebruiken bij het presenteren. 

Vandaag mochten we experimenteren met spiegeltjes.  We maakten ons potlood korter of langer, maakten van POP BOB, van een 3 een 8 en van een 1 een M.  

En deze namiddag was het dan eindelijk zover!  We hadden er al zo lang naar uitgekeken, voor de eerste keer gaan zwemmen :-)  We vonden het reuzeleuk en het halfuurtje in het water was veel te vlug voorbij.  We kijken al uit naar onze volgende zwemles!

In het fotoboek vinden jullie heel wat leuke foto's.  Wel niet over onze zwemles want in het zwembad mogen er geen foto's genomen worden ;-)

 


 

 

2/3/2018

Maandag kregen we een brief van piraat Tijs met de eerste opdracht.  We moesten een geheimschrift ontcijferen.  In groepjes gingen we aan de slag en we slaagden erin de boodschap te ontcijferen ;-)  Dinsdagmorgen vonden we dan ook het 1ste stukje van de schatkaart!

In de rekenles speelden we ganzenbord en oefenden we in het betalen. 

We dansten ook de piratendans en begonnen met het piratenhoekenwerk samen met het andere 1ste.  Met strijkparels kunnen we een piratenvlag of een piraat maken, we maken samen een boek over piraat Tijs, we maken een "ik ben een piraat"tekening, we maken een echte piratenhoed en we ontcijferen geheimschrift.

Er kwam ook een blindegeleidehond op bezoek samen met zijn baasje.  Jora, een nichtje van juf Dorien, ziet zo goed als niets meer en Levi, haar hond, helpt haar wanneer ze op stap gaat.  Hij zorgt ervoor dat ze veilig op haar bestemming geraakt, ze nemen bijvoorbeeld ook samen de bus.

Gisteren kregen we de 2de opdracht van piraat Tijs, nu moesten we de weg doorheen een doolhof zoeken.  Ook hierin zijn we geslaagd.  Vandaag vond Beren het 2de stukje van de schatkaart in de klas.  Nog 2 stukjes te gaan en we kunnen gaan zoeken ;-)

Deze week begonnen we ook met duolezen, waarbij we lezen per 2.

Gisterennamiddag maakten we kennis met de kunstenaar Giacometti.   Eerst bestudeerden we zijn kunstwerken en daarna maakten we er zelf eentje.  Voorlopig zijn ze nog te bewonderen in onze klas, volgende week kunnen we ze thuis een plekje geven.

Vandaag stuurden we met meester Bert een mailtje naar mama en papa.  Niet veel later kregen we al een paar reacties terug!

Spijtig genoeg zit er deze week geen fotoboek bij omdat de foto's niet gedownload geraken.  Hopelijk is het probleem snel opgelost en dan zien jullie het fotoboek wel verschijnen. 

Goed nieuws want het probleem met het downloaden is opgelost!  Neem dus zeker een kijkje in het fotoboek van deze week voor heel wat leuke foto's.

 


 

 

24/2/2018

We hebben een drukke week achter de rug!  Op maandagmorgen begonnen we met een telefoongesprek over de vakantie.  Dinsdag gingen we op uitstap. We gingen met de bus naar het kindermuseum in Elsene.  Daar nam gids Gabriel ons mee naar verschillende kamers.  Zo brachten we een bezoekje aan de natuurkamer, de stadskamer, de sprookjeskamer en de theaterkamer.  In elke kamer kregen we wat uitleg waarna we zelf op ontdekking mochten.  Tijdens de middagpauze trokken we naar buiten en mochten we in de speeltuin spelen.  Het was een heel leuke maar vermoeiende dag, op de terugrit vielen er heel wat kindjes in slaap ;-)

Donderdag vierden we de verjaardag van Amir, die werd op 11 februari 7 jaar!  In de namiddag gingen we alweer op stap.  Samen met L4A trokken we te voet naar de bibliotheek.  Daar mochten we 2 boekjes voor in de klas kiezen en tijdens het wachten keken we in boekjes.

Vrijdag was er post in een fles!  De brief was van piraat Tijs.  Hij vraagt onze hulp bij het zoeken naar zijn schat die ergens in de buurt van onze school verstopt is.  Maar eerst moeten we bewijzen dat we te vertrouwen zijn.  In de volgende 2 weken krijgen we 4 opdrachten om dat te bewijzen.  Spannend........

Omdat we op Aswoensdag aan de vasten zijn begonnen en hiermee ook beginnen aftellen naar Pasen hebben we in onze klas een paastak gezet.  Uit de kip met 40 figuurtjes kiezen we elke dag 1 figuurtje om in de paastak te hangen.  Als alle figuurtjes in de boom hangen dan is het Pasen!

Om de week af te sluiten dansten we nog de pinguindans en zongen we mee met het anitpestlied en Alle kleuren van de regenboog.

In het fotoboek vinden jullie vooral foto's van onze uitstappen.

 


 

 

9/2/2018

Deze laatste week voor de vakantie was nog een drukke ;-)  In het fotoboek staan een heleboel leuke foto's!

Deze week stond vooral in teken van carnaval en ons letterfeest.  We speelden korte toneeltjes met de hoeden die we meebrachten.  Er waren echt heel leuke bij!  Donderdag kwamen we verkleed naar school en was het in de namiddag carnavalstoet.  We vonden het keiplezant, de confetti en de serpentines vlogen in het rond ;-)  Vandaag knustelden we nog een gekke bril waarmee we graag poseerden voor een gekke klasfoto :-)

Zahra, Malak en Shirine brachten een aantal voorwerpen mee uit hun godsdienst.  Zahra bracht een gebedsnoer mee en Malak en Shirine de Koran.

Voor ons letterfeest knustelden we allemaal samen een mooie pauw.  Deze hangt te pronken aan de venster in onze gang. 

Vandaag vierden we ook de verjaardag van Léna, zij wordt op 11 februari 7 jaar!

En eindelijk was het dan  zover, tijd voor de verrassing waar we al een hele week benieuwd naar waren.  We kregen allemaal ons letterdiploma en de juffen trakteerden ons op letterkoekjes en kinderchampagne!  Op deze manier sloten we deze leuke week af en kunnen we genieten van een weekje vakantie.

 


 


 

 

3/2/2018

Deze week stond helemaal in het teken van poëzie.  We namen deel aan de poëziewedstrijd en begonnen elke morgen met een poëzieraadsel.  Spijtig genoeg hebben we er geen prijs mee gewonnen :-(

Per 2 maakten we een kleurrijke clown.  Omdat we alleen maar blauwe, rode en gele verf hadden en we ook groene, paarse en oranje verf nodig hadden moesten we kleuren mengen.  In het fotoboek zie je ons aan het werk. Onze mooie schilderwerkjes kregen een plaatsje in de refter als versiering voor het eetfestijn :-)

Volgende week is het de week tegen pesten, wij maakten al kennis met het liedje van dit jaar en een aantal kindjes in de klas zetten 4 stippen op hun hand om te laten zien dat zij tegen pesten zijn!

In godsdienst leerden we over hoe in verschillende godsdiensten gebeden wordt en bij rekenen kunnen we nu vlot tellen tot 20.

In het nieuwe thema van W.O gaat het op welke manieren we allemaal iets kunnen vertellen. 1 ervan is de telefoon. Achteraan in onze klas staan er heel wat verschillende telefoons van vroeger en nu ( mogen we een tijdje lenen van meester Theo ;-) ).

Volgende week leren we onze laatste letter en dan is het natuurlijk tijd voor .....een feestje!  Meer daarover volgende week.

 


 

 

26/1/2018

Maandagnamiddag maakten we in groepjes ons eigen mini- waterzuiveringssysteem.  Met een pot, een fles, grote en kleine stenen en zand gingen we aan de slag.  Als alles in de juiste volgorde in de fles zat goten we er vies, vuil water uit de beek door en het water kwam er properder maar niet drinkbaar uit.  Voor we naar huis gingen zette onze juf nog water in de diepvriezer.  Dinsdag haalden we het eruit en was het ijs geworden.  Dat ijs ging in een grote pot met daartussen onze klasthermometer.  De rode vloeistof zakte van het cijfer 20 naar 3.  We probeerden ook nog regen te maken door boven een pot met kokend water een spiegel te houden.  Ben je nieuwsgierig geworden kijk dan maar naar de foto's in het fotoboek van deze week :-)

Gisteren begon de poëzieweek.  Tot volgende week beginnen en eindigen we de dag met een gedicht.  's Morgens moeten we op zoek naar het ontbrekende woord in een gedicht.  Als we het woord gevonden hebben sturen we het door in de hoop een leuke prijs voor de klas te winnen!

We genoten ook van een spannende toneelvoorstelling in de refter.  Leerling-goochelaar Jahon moest 3 geheimen oplossen om goochelaar met 1 ster te worden.  Met veel magie is dat gelukt!

Gisteren en vandaag telden we tot 20 en maakten we ook de blokkenkaarten  bij die getallen. We gebruikten 2 paar handschoenen om te leren tellen met sprongen van 5 ;-)

We sloten de week af met het laatste hoekje van ons hoekenwerk.  Iedereen heeft nu een klokje gemaakt waarmee we binnenkort in de rekenles gaan werken.  En de vogeltjes kunnen in onze tuin komen smullen van ons zelfgemaakte pindasnoer. 

 


 

 

19/1/2018

Deze week oefenden we heel veel op de + en - sommen tot 10.  In groepjes van 4 speelden we verschillende rekenspelletjes.  Op deze manier automatiseren we stilaan deze sommen.  Binnenkort tellen we immers tot 20!

We kennen ondertussen al 32 letters, nog 5 letters en dan.......vieren we feest, een letterfeest!

We deden ook ritmeopdrachtjes met de winterwoordjes ijs, slee, ijsbeer, sneeuwvlok, handschoenen en ijsberen.  We mochten om de beurt met de bamboestokjes het ritme aangeven. 

Op maandag en vandaag hadden we hoekenwerk. 

In W.O gingen we in de school op zoek naar plaatsen waar er water aanwezig is.  We vonden water in de keuken, in het toilet, op de speelplaats.  Het water was niet altijd proper ;-) In een filmpje van Huisje, boompje, beestje zagen we waar al het vuile water naartoe gaat en wat er met gebeurt.  Volgende week gaan we in de klas een waterzuiveringssysteem in het klein maken en zo proberen vies water proper te maken.

In onze klas zijn er al heel wat kindjes 1 of meer tandjes kwijtgespeeld. Amir en Arthur missen er elk eentje op dezelfde plaats, kijk maar in het fotoboek :-) 

Tijdens de godsdienstles gebruikten we gebaren om iets te vertellen en ook met ons gezicht konden we spreken zonder woorden!

Gisteren keken en luisterden we op het digibord naar het prentenboek "Het geheim van ijsje".  Nadien tekenden we op een donkerblauw blad met een wit kleurpotlood Ijsje en zijn mama.  Met behulp van een stappenplannetje tekenden we ook nog een pinguin.  Tijdens een bewegingstussendoortje dansten we ook de pinguindans waarbij het schudden met de billen voor grappige momenten zorgde :-)

 


 

 

12/1/2018

Allereest de beste wensen voor het nieuwe jaar!  Wij zijn er meteen goed ingevlogen en hebben al hard gewerkt deze week ;-)

Maandag is er in onze klas een kindje, Assia, bijgekomen.  We zijn nu met 11 meisjes en 10 jongens.

Na 2 weken vakantie gingen we van start met het opfrissen van het splitsen tot 10.  We deden dat door een aantal kinderen te verdelen over 2 of 3 auto's en daar dan de splitsing bij de noteren.

Met buschauffeur Alaé aan het stuur leerden we + en - oefeningen oplossen.  Zij stopte aan een bushalte en op het bordje stond  hoeveel kinderen er in of uit de bus moesten stappen.

Bij godsdienst is het nieuwe thema "Ik heb een lichaam met vele mogelijkheden".  We ervaarden dat wanneer we onze ogen niet mogen gebruiken iets proeven, ruiken of voelen niet altijd even gemakkelijk is. 

Op woensdag vierden we met heel de school de jarigen van december.  Bij ons stond Malak mee op het podium!

Dinsdag leerden we het liedje "Brr, wat een kou!" en donderdag maakten we een sneeuwman van winterwoorden.  In het fotoboek kan je zien hoe we deze hebben gemaakt en aan het raam van het secretariaat hangen een paar exemplaren.

Vanaf deze week hebben we een reken- en taalkast waar we materiaal uit mogen nemen als we klaar zijn met onze taakjes. 

We begonnen ook met een nieuw hoekenwerk.  In de gang kunnen we op de springmat woordjes springen.  Op de laptop werken we met bingel.  We knutselen een klokje en voor de vogeltjes een pindasnoer.  Met een grote en een kleine puzzel oefenen we + en - sommen.

 


 

 

26/12/2017

Hier zijn we voor de laatste keer in 2017!  De voorbije week hebben we nog 2 nieuwe woordjes geleerd en 3 letters lezen schrijven.  We kennen nu al heel wat letters, in het  nieuwe jaar komen er nog 8 bij en dan kennen we ze allemaal!

Natuurlijk oefenden we ook onze nieuwjaarsbrief nog een aantal keer.  Er was ook tijd om met het speelgoed van de Sint te spelen.  We speelden ook met de smartgames en een aantal kindjes kozen om te puzzelen.  Met strijkparels maakten we een mooie kerstbal of -ster.  We knutselden ook nog een sneeuwman. In het fotoboek zie je er de resultaten van.

Op maandag en vrijdag gingen we naar de kerk voor de advents- en kerstviering.

Maandag trokken we samen met L1B en L2 naar het Bolwerk voor de mooie kerstfilm " Julius in winterland".

Woensdag was het oudercontact en kregen we ons 2de rapport.

Juf Sophie kwam het prentenboek "De poppen van oma" voorlezen.

Vrijdagnamiddag sloten we samen met L1B het eerste trimester af met een kerstfeestje.  Na de krantendans werd het snoep- en drankbuffet geopend en toostten we samen op 2018! 

Prettige feestdagen

en

een gelukkig 2018!

 


 

 

15/12/2017

Deze week hebben we nog hard gewerkt!  We maakten heel wat oefeningen als voorbereiding op onze grote toets van rekenen.  We schreven bij dictee voor de eerste keer niet alleen letters maar ook woordjes!  Ook bij W.O sloten we het thema van Sinterklaas af met een toets.  Gelukkig was er tussendoor ook tijd voor heel wat leuke dingen.  We versierden de kerstboom in onze klas en maakten er zelf in groepjes ook één met verf en wattenstaafjes.  Deze hangen nu te blinken aan onze ramen :-)

Het laatste hoekje in het thema van de Sint stond maandag nog op het programma.  Bij W.O mochten we verschillende dingen proeven om zo te ontdekken wat er zoet, zuur, zout of bitter smaakte.  Vooral bij het stukje citroen en witloof trokken we rare gezichten, bij de chocolade en de chips viel dat wel mee ;-)

Woensdag mochten Juliette en Hiba op het podium want de jarigen van de maand november werden gevierd!

Gisteren en vandaag schreven we onze nieuwjaarsbrieven.  Volgende week nog een paar keer oefenen in het voorlezen ervan.

Deze namiddag mochten we spelen met het nieuwe speelgoed van de Sint of met smartgames.  Dat vonden we keitof! Neem zeker een kijkje in het fotoboek.

 


 

 

10/12/2017

We begonnen deze week met een filmpje van Sinterklaas.  Hij kloeg een beetje over de zwarte pieten die niet opruimden, hun vinger niet opstaken, niet opruimden,.... Hij hoopt dat onze school op woensdag, wanneer hij met zijn zwarte pieten langskomt, kan laten zien hoe het wel moet!  We gaan dat dan ook proberen ;-)

In de rekenles maakten we kennis met de balans of weegschaal en in de W.O-les leerden we de delen van de schoen en sorteerden we de schoenen die we meegebracht hadden.

Dinsdag- en donderdagnamiddag schilderden en versierden we samen met L3B en L4B bloempotten. Deze worden samen met een kerstroos door de mensen van het oudercomité verkocht op zaterdag en zondag op de kerstmarkt aan onze school.

Dinsdag zetten we natuurlijk onze schoen klaar met daarin wat lekkers en een mooie tekening.

Woensdagmorgen stonden we allemaal vol spanning in de rij........was de Sint geweest?  Voor de juffen en meesters, die in de leraarskamer hun schoen hadden gezet, bracht hij heel wat lekkers ;-)  maar ook in de klas vonden we een mandarijn en letterkoekjes bij onze schoen.  Op een bank lag een boodschap "TOT STRAKS".  En inderdaad terwijl we aan het werk waren kwamen er onverwachts 3 zwarte pieten onze klas binnen.  Ze gooiden snoepjes in het rond!  Maar de Sint was er nog niet bij, die was wel onderweg.  Samen met L1B en de zwarte pieten zongen we sinterklaasliedjes en oefenden we ons versje.  En dan was het eindelijk zover......Sinterklaas was er.  We kregen een zak vol met kadootjes! 

Donderdag en vrijdag stond er nog sinthoekenwerk op de agenda.  Vrijdag vierden we de verjaardag van Malak, zij werd 6 jaar!  Zij was de laatste jarigen van 2017 in onze klas.  Om de week af te sluiten testten we nog of onze zelfgemaakte boten bleven drijven.  We stelden vast dat de vorm en het materiaal waaruit de bodem van de boot gemaakt is belangrijk zijn om te blijven drijven!  Neem een kijkje in het fotoboek voor heel wat leuke foto's van deze week.

 


 

 

1/12/2017

We maakten in de rekenles kennis met 1, 2, 5 en 10 euro en leerden er mee betalen.  Met een rekenspelletje oefenden we de + sommen tot 10.  We kregen allemaal een kaartje ofwel met de som ofwel met de uitkomst op en we moesten op zoek naar de kaartjes die bij mekaar hoorden. 

Met letterkoekjes speelden we de koekjesdans.  In plaats van een stoel tekort was er nu telkens een koekje tekort ;-)  Met wasknijpers probeerden we een chocoladecent aan mekaar door te geven.

In W.O leerden we over het paard van Sinterklaas.  In groepjes speelden we ganzenbord met vraagjes over het paard.

Het hoekenwerk is helemaal in het thema van Sinterklaas.  We maken een pietengezichtje met beschuit, choco, hagelslag, smarties, hazelnoten en snoepveters.  Kijk maar in het fotoboek :-).  Er is een pepernotenmemory en rijmen met zwarte piet.  Op de computer kunnen we sinterklaasspelletjes spelen.  Bij de sorteeropdracht zetten we de juiste voorwerpen bij Sinterklaas, zwarte piet of Slechtweervandaag.

Dinsdag kregen we bezoek van letterpiet!  Spijtig genoeg hebben we hem net gemist.  Gelukkig heeft hij een briefje achtergelaten en heel wat letterkoekjes.  Nadat we hiermee woordjes hadden gemaakt mochten we ze lekker opeten :-)

Tussendoor keken we naar een aflevering van Dag Sinterklaasje en oefenden we de pietendans en ons gedichtje "Zwarte piet heeft verdriet".

Gisteren vierden we de verjaardag van Hiba, zij werd 6 jaar!  In de turnzaal deden we samen met L1B een pietenparcours.  In het fotoboek zie je ons in actie!  De eerste sneeuwvlokken zorgden voor heel veel enthousiasme ;-), spijtig dat ze niet bleven liggen.  Met het materiaal dat we meebrachten knutselden we een boot in mekaar, alle creaties kan je bewonderen in de gang.  Volgende week testen we nog of ze blijven drijven.

Deze morgen hebben we alweer bezoek gehad maar ook deze keer heeft niemand van ons iets gezien.  Maar ook deze keer vonden we een briefje op het bord.  Deze keer was het opruimpiet die was langsgeweest.  We kregen een lekkere beloning als we onze bank netjes opruimden.  Iedereen schoot onmiddellijk in actie met als resultaat allemaal mooi opgeruimde banken :-)  Wij blij met de beloning en onze juf blij met onze nette banken ;-)


 


 

 

23/11/2017

Het was een korte maar drukke week!  Maandagmorgen kregen we van Zoem een brief. Niet zomaar een brief, nee hoor, hij kwam van Sinterklaas.  Hij had de brief zaterdag met iemand van onze klas willen meegeven maar de opruimpiet had hem zo goed opgeruimd dat Sinterklaas hem niet onmiddellijk terugvond.  De postpiet is de brief dan heel vroeg 's morgens komen brengen maar omdat er nog niemand in de klas was, heeft hij de brief dan maar aan Zoem gegeven.  In de brief schrijft de Sint dat ze op 6 december een bezoekje aan onze school brengen.  Met onze aftelkalender zijn we alvast beginnen aftellen......maar we moeten nog wel wat geduld hebben ;-)

Deze week maakten we voor de eerste keer echte + sommen!  Spannend hoor :-)  We maakten ook kennis met de balans.  Eerst deden we met onze armen een balans na.  Bij een dik en dun boek en met een slijper en een nietjesmachine voelden we onmiddellijk welk voorwerp het zwaarst was.  Maar bij de mandarijn en de kiwi twijfelden we.  Gelukkig vertelde de echte balans ons dat de kiwi zwaarder was.

Bij godsdienst luisterden we naar het verhaal "Van wie is de wereld?" en nadien maakten we er per 2 een tekening over.

In W.O zagen we een filmpje over boten en nadien onderzochten we in groepjes welke voorwerpen op het water bleven drijven en welke er naar de bodem zonken.  In het fotoboek zie je ons aan het werk. Volgende week mogen we zelf een boot maken en nadien testen of hij wel blijft drijven!

Vanaf deze week schrijven we zelf onze agenda in.  We kregen een groene balpen om de datum mee te schrijven. 

Maandag keken we naar een schimmenspel over 6 heksjes bij elkaar en vandaag mochten we zelf schimmenspel doen.  Spijtig genoeg zijn hier geen duidelijke foto's over, de flits gooide roet in het eten.  Eerst probeerden we te raden welke schaduw van wie was en nadien welke activiteit er uitgebeeld werd. 

 


 

 

20/11/2017

Met een beetje vertraging een overzichtje van vorige week en het fotoboek ;-)

We leerden het laatste woordje van kern 3, zeep, door 4 voorwerpen (waspoeder, vloeibaar wasmiddel, handzeep in een flesje met pompje en een stuk zeep) goed te bekijken en er vooral aan te ruiken.

Tijdens de wiskundelessen sorteerden we post en maakten er een tabel van .  We speelden ook postbode en ofwel stopten we de brieven in de brievenbus ofwel belden we aan om te grote brieven of dozen af te geven.

Voor eventjes veranderden we onze klas in een herfstbos vol met blaadjes, kastanjes, eikeltjes en nootjes.  In groepjes veranderden we voor eventjes in een eekhoorn en beelden het liedje van Ploem, de pluimstaart uit terwijl de rest het liedje zong.

Natuurlijk stond er ook hoekenwerk op het programma en konden we nog een keer spelen in de dierenartshoek :-)

Onze juf had een suikerbiet mee naar de klas gebracht, wie wilde mocht er een stukje van proeven!

In godsdienst hadden we het over de geboorte en Léna en Juliette brachten hun eigen geboortekaartje mee naar de klas, heel leuk!

Omdat we het woordje ijs leerden mochten we zelf een ijscoupe maken ;-)  We gingen aan de slag met gekleurd krijt en een mesje.  Het poeder mocht bij zout en nadat we dat goed hadden gemengd kregen we blauw, groen, roze en geel zout.  Daar maakten we in een bekertje laagjes mee en daarbovenop deed onze juf een papje van waspoeder en water.  Een rietje en parapluutje maakte het helemaal af.  Na een dagje drogen mochten we het ijsje vrijdag mee naar huis nemen.


 


 

 

10/11/2017

Deze week kregen we opnieuw les van juf Lieze.  In W.O werkten we verder met de maquette van onze klas, we maakten er nu een plattegrond van.  Op de plattegrond voerden we verschillende opdrachtjes uit.  Op maandag speelden we in het laatste hoekje van het hoekenwerk.

Dinsdagvoormiddag gingen we naar het kerkhof.  We zagen gewone graven, het columbarium, graven van soldaten, de strooiweide,....In de namiddag had juf Lieze voor een nieuw hoekenwerk gezorgd .  Gelukkig was de dierenartshoek er terug bij want die vonden we echt superleuk!  In het fotoboek kan je ons als echte dierenartsen aan het werk zien ;-) Verder was er ook een spelletjeshoek, een lees- en tekenhoek, een splitshoek met het splitsmonster en de rekenmepperhoek.

Arthur bracht een stukje mos mee uit zijn tuin, we bekeken het en voelden er aan.  Het ligt nu tussen ons herfstmateriaal in de klas.

Woensdag leerden we het woordje koek en aan het einde van de les maakten we met een snoepveter het woordje koek op een koekje.  Leuk hoor!  Natuurlijk mochten we dat daarna lekker opsmullen.  Een aantal mama's zorgden er ook voor dat we lekkere fruitsla kregen :-) We vierden ook met de hele school de jarigen van oktober.  Van onze klas stond Bryan op het podium.

Donderdag leerden we het woordje ijs en we maakten met papieren bolletjes een lekker ijsje op het bord.  We maakten een tekening over het kerkhofbezoek voor in de herinneringendoos en een handbloemetje.  In de namiddag werden we allemaal kleine kunstenaars zoals Klee.  Zonder ons potlood van het blad op te heffen probeerden we mekaars portret te tekenen. 

Vandaag vierden we de verjaardag van Juliette, zij werd 6 jaar en we kregen een kadootje van juf Lieze!  We sloten de week af met een fluomodeshow.  Op maandag gingen we van start met de fluoweek.  Het is de bedoeling dat iedereen tot aan de krokusvakantie (donkere periode) met een fluovestje naar school komt.  Op deze manier zijn we beter zichtbaar op de weg!  We kunnen er ook stickertjes mee verdienen en een leuke prijs mee winnen. 

 


 

 

27/10/2017

Het was een drukke maar leuke week!  Je zal zien dat er in het fotoboek super veel leuke foto's zitten.

We begonnen de week met het schrijven van de letter t in bordjes met rijst ;-)  Onze blokjes gebruikten we deze keer niet om te splitsen maar om blokkenbouwsels na te bouwen.

In de MUVO-les fantaseerden we erop los om rare ogen, neus en oren te tekenen.  Na de vakantie maken we daar een masker mee.... wordt vervolgd.

Op maandag vierden we de verjaardag van Bryan, hij werd 6 jaar!  Juf Lieze zorgde voor een leuk nieuw hoekenwerk.  Er is een dierenarstenpraktijk, een springmat, een spelletjeshoek, een rekenhoek en een schrijfhoek.

In de W.O-les bouwden met met blokken onze klas in het klein, we maakten er een maquette van.  Op het einde van de les vonden we een schat in onze klas!

Om te oefenen in het lezen van woordjes speelden we het high five spel.  Dat vonden we echt heel leuk om te doen :-)

Met behulp van fruitbrochetten leerden we het dubbel nemen van een getal.  We mochten ook zelf fruit snijden en brochetten maken die we dan natuurlijk mochten opeten, mmm lekker!

Samen met L1B en L2 werkten we in groepjes rond Halloween.  In onze klas werden we ontvangen door een heks die ons heel wat griezelige opdrachten gaf.  Bij juf Tinne maakten we met waardeloos materiaal muziek bij een stukje tekenfilm.  In de refter werd er pompoensoep met spinnen gemaakt.  Deze soep smulden we vandaag lekker op, zelfs de spinnen vonden we lekker ;-)

Vandaag moesten we ook naar de dokter, sommige kindjes kregen een spuitje maar ze waren echt heel flink!  We kregen ook ons allereerste rapport!

Het laatste halfuurtje speelden we samen met L1B nog "pompoentje leggen" en "heksje mag ik overvliegen".  En dan was het tijd om te genieten van een welverdiende vakantieweek.  We hebben al heel hard gewerkt en veel geleerd, we kennen al 15 letters en kunnen al tellen tot 10.  Tijd dus om uit te rusten en veel te spelen!  Geniet ervan!

 


 

 

21/10/2017

Voor het laatste woordje van kern 2 kregen een aantal kindjes een blinddoek om.  Zo moesten ze een voorwerp raden en al vlug wisten we dat we het woordje oog gingen leren ;-)

Als er nog een beetje tijd over is dan mogen we boekjes lezen in de boekenhoek.  Favoriete boeken zijn de zoekboeken en flapjesboeken, sommige kindjes proberen ook al in een leesboekje te lezen :-)

De splitsing tot 6 oefenden we per 2 in met 6 blokjes en 2 bekertjes.

In de MUVO-les experimenteerden we met herfstmateriaal, we maakten er herfstgeluiden mee (krakende takjes, vallende kastanjes, ritselende blaadjes,....)  Terwijl onze juf een verhaal vertelde maakten wij er met het herfstmateriaal de passende geluiden bij.

Om het cijfer 7 te splitsen gebruikten we 2 koeken en 7 smarties en 8 leerden we splitsen door te kegelen :-)

In zand oefenden we de letter p en woordjes met p schrijven.

Bij het gedicht "Foei wat een weer!" tekenden we met behulp van een stappenplan de diertjes uit het gedicht.  Onze mama's en papa's kunnen ze woensdag tijdens het oudercontact in de gang bewonderen.  

We maakten kennis met een tangram.  Met de 7 stukjes legden we eerst een huis en een vogel.  Op een zwart of oranje blad maakten we er een halloweenkat mee ;-)

Volgende week van maandag tot donderdag en de week na de herfstvakantie wordt juf Lieze voor eventjes onze juf!  We kijken er naar uit :-)

In het fotoboek vinden jullie heel wat leuke foto's over de voorbije week.

 


 

 

13/10/2017

We begonnen met een nieuw hoekenwerk.  Er is een puzzelhoek en een computerhoek.  In de taalhoek maken we woordjes met de kubusletters of werken we met de woorddoos.  Bij het  notenspel moeten we zo snel mogelijk 10 eikeltjes verzamelen en bij het afvalspel sorteren we afval op de juiste manier.

Dinsdag organiseerde onze juf een kleine modeshow.  Wij moesten op zoek naar de kleding die thuishoorde bij de herfst en welke niet. Kijk maar in ons fotoboek naar de foto's ;-)

In de godsdienstles zochten we in groepjes bij welke prent uit het verhaal "Jezus en de kinderen" onze personages pastten.

Donderdagnamiddag maakten we kennis met "yoga".  Rond het thema "De dieren van de nacht worden wakker" beelden we de vleermuis, de egel, de uil, de vos en de nachtvlinder uit. Juf Lieze was ook op bezoek in onze klas.  Ze kwam nog eens kijken want de week voor en na de herfstvakantie gaat zij lesgeven. 

Iliass las een stukje voor uit zijn boek van Pumba.  Hij mocht daarvoor op de leesstoel zitten :-)

Vandaag sloten we de week af met hoekenwerk en kunnen we volop gaan genieten van een zonnig en warm herfstweekend!

 


 

 

8/10/2017

Deze week waren er de laatste 2 hoekjes van het hoekenwerk, volgende week beginnen we aan een nieuw. 

Met 4 auto's, een autoweg en 2 garageboxen leerden we in de rekenles splitsen tot vier.  We onderzochten ook of er in de grootste fles ook het meeste water kon (niet dus ;-)) en we stelden vast dat we met de fles waarin het meeste water zat 4 bekers konden vullen.

Omdat het woensdag werelddierendag was kwamen er echte huisdieren op bezoek in de klas.  Dinsdag kwam Molly, de hond van Juliette, woensdag de kip van Evelien en de goudvis van Amir en donderdag de dwerghamster van Kiarno.  Marcin bracht een foto mee van de hond van zijn oma en opa, Sarah en Alaé van hun poes. 

In W.O leerden we over fruit en noten in de herfst.  Nadat we het fruit zowel van buiten als van binnen goed bekeken hadden maakte onze juf er fruitsla van.  Dat smulden we op terwijl we naar Lettervos keken.

We schreven deze week ook onze eerste woordjes.  Benieuwd......in het fotoboek kan je zien welke het zijn ;-) Om onze letters te herhalen speelden we het spel "letters meppen".

In godsdienst vertelden we over de gevoelens blij, boos, bang en verdrietig.  We maakten een humeurmeter die we in de klas kunnen gebruiken.  Voor de eerste keer filosofeerden we ook en dat was best moeilijk.  Toch kwam er een fijn gesprek tot stand over de vraag "Kan je verdriet uitzetten?"

Donderdagnamiddag werd er heel wat afgeklopt in de klas, met hamers natuurlijk, want we maakten met nageltjes en elastiekjes een spinnenweb met daarin een kleurrijke spin.  Sommige hangen of staan in de klas, anderen kan je bewonderen in het secretariaat.

Met het mooie verhaal "Waar blijft de herfst?" sloten we deze week fijn af.


 


 

 

29/9/2017

Maandagnamiddag was er hoekenwerk :-) Dinsdag leerden we afval op de juiste manier sorteren.  Op de speelplaats gooiden we fruitafval in de groene, papier en karton in de gele, een leeg waterflesje in de blauwe en het koekpapiertje in de zwarte vuilbak.  De lege batterij gooiden we in de verzamelton.

In de rekenles oefenden we, in groepjes, nauwkeurig meten met verschillende materialen.

Terwijl we bij onze juf onze eerste leestoets lazen, schreven we in de klas met juf Sophie de letter i op het parapluwerkblad ;-)

In de W.O -les speelden we het spelletje "de bom" met materiaal uit de klas.

We leerden het liedje "De spin Wiedewin" en tekenden haar web met daarin mugjes en vliegjes.

Donderdag trokken we met de bus naar Mechelen.  In Tivoli vertelde de gids ons heel wat over de eekhoorn.  Na een leuk verhaaltje gingen we met de bolderkar op stap om opdrachten te doen.  We verstopten noten, maakten een nest, oefenden ons evenwicht,....allemaal plezant!  Op de vele foto's in het fotoboek zie je ons in actie :-)  Spijtig genoeg zagen we geen echte eekhoorn, maar we zagen wel pony's, konijnen, schildpadden, eenden, geiten, kippen, pauwen......  's Middags picknickten we onder een stralende zon en dan trokken we naar het bos om te ravotten.  Niet veel later was het alweer tijd om terug te keren naar school.  Het was een leuke dag!

Vandaag maakten we kennis met de klok, vooral met de kleine wijzer.  En we gingen al dansend het weekend in met de pinguïndans!

 


 

 

22/9/2017

Vorige week is onze juf een deel van de foto's vergeten in het fotoboek te zetten.  Deze foto's staan nu bij in dat van deze week.

Ondertussen zitten we met 21 kindjes in de klas, we zijn nu met 11 jongens want Wadee kwam erbij.

Deze week begonnen we met het echte hoekenwerk.  Elke maandag- en vrijdagnamiddag hebben we hoekenwerk.  Deze keer is er een computerhoek, een spelletjeshoek, een taalhoek, een rekenhoek en een winkelhoek.

In W.O zochten we uit waarom afspraken nodig zijn. Zo kwamen we tot 6 belangrijke klasafspraken die nu in onze klas ophangen. We zetten er allemaal onze naam bij voor akkoord ;-)  Ook ons takenbord werd in gebruik genomen.

Bij rekenen werkten we met onze blokjes, cijfers en blokkenkaartjes en zochten met behulp van de brandweerman naar de korste weg :-) Mie muis leerden ons 2 nieuwe symbolen, onze slokopmuis opent haar mondje altijd naar het meeste!

We brachten een sok mee met daarin een klein speelgoedje verstopt.  Door onze sok en de inhoud goed te beschrijven probeerden de anderen onze sok te vinden en te raden wat erin zat.  Er zaten leuke dingen in verstopt, zoals spinners, auto's, diertjes, ....

Woensdag vierden we de verjaardag van Kiarno, hij werd 6 jaar!

Donderdag is de herfst begonnen met heel veel zonneschijn!

We leerden ondertussen de m, de r en de v al schrijven en we doen dat supermooi!

Gisteren trokken we naar het park op zoek naar spinnen in hun web.  Er waren er heel veel.  We zagen zelfs een spin die een gevangen insect aan het inwikkelen was en we waren onder de indruk ;-) 

Vandaag was het strapdag en bijna iedereen kwam te voet, met de fiets of de step naar school.  Deze morgen kregen we hiervoor als beloning een leuk armbandje.  Net voor we naar huis gingen dansten we nog met allemaal samen het straplied.  Deze morgen zijn we hiermee ook in de klas begonnen en de sfeer zat er meteen in!


 


 

 

15/9/2017

Deze week leerden we 2 nieuwe woordjes, vis en sok.  Op de grote zoekprenten gingen we op zoek naar woorden met een v en een s.  Met verf en onze vinger oefenden we de schrijfletter r.  We werkten ook aan het smartbord, daarop kunnen we gewoon met onze vinger schrijven ;-)

In de rekenles maakten we kennis met de symbolen evenveel en niet evenveel en mochten we meten met papierstroken.

Tijdens de godsdienstles speelden we in groepjes toneel over het verhaal van Zacheüs.

Elke woensdag kijken we naar Lettervos.  Kleine Das en Vosje gaan op zoek naar Zuiderland en beleven spannende avonturen.  In elke aflevering worden de letters die we in de klas leerden in de verf gezet.

Deze week vierden we ook onze eerste jarige, Shirine werd dinsdag 8 jaar! We smulden van een lekkere zelfgemaakte chocoladecake, mmmmm.

Woensdag kregen we bezoek van juf Lieze, zij komt in november in onze klas stage doen.

Tijdens de lessen van MUVO namen we een duik onder water en veranderde we in zacht wiegend zeewier of bellenblazende visjes.  We knutselden gisteren ook een lief visje dat we kunnen omtoveren tot een gevaarlijke vis! 

We sloten de week vandaag af met vrij spel.  We genoten van het maken van een puzzel,  spelen met de knikkerbaan, playmobile, het winkeltje, de auto's of op de computer.  Wil je ons in actie zien, neem dan maar een kijkje in het fotoboek.8/9/2017

De eerst week in het 1ste leerjaar zit er al op!  We hebben al heel veel geleerd en gespeeld.  De eerste schooldag maakten we kennis met mekaar met een strandbal.  We leerden mekaars naam met het keerborstelspel.  Het woordje ik was het eerste woordje dat we leerden, ondertussen kunnen we ook al maan en roos lezen en kennen we de letters m en r.  Op ons schrijfbordje mochten we de schrijfletter m oefenen met onze magische stift :-) en daarna met schrijfpotlood op een schrijfblad.

In de rekenlessen telden we tot 6, sorteerden we boeken en kleurpotloden en werkten we in ons rekenboek.  We mochten ook met de magische stift werken op het digibord.

Tijdens de godsdienstles maakten we een wereldboom, die hangt nu aan de muur in onze klas.

Tussen het harde werken door was er natuurlijk ook tijd voor leuke tussendoortjes!  We maakten een reis naar de ruimte, gingen samen met L1B spelen in het park en maakten een tovertekening.  Benieuwd.....neem dan vlug een kijkje in het fotoboek of kom eens kijken in de gang aan onze klas want daar hangen ze aan de muur te pronken!