..  St.-Jozef Groenstraat
 
Welkom in het eerste leerjaar van juf Ursula

Klasfoto


In onze klas zitten 24 kindjes, 12 jongens en 12 meisjes.  Zij zaten vorig schooljaar allemaal in de derde kleuterklas bij juf Insen.

Elke maandag en dinsdag en woensdag om de 14 dagen komt juf Tinne helpen in onze klas.


teller

  

 

 

30/6/2016

De laatste week van het schooljaar zit erop.  Iedereen kan genieten van een welverdiende vakantie.  Maandagvoormiddag speelden we nog gezelschapsspelletjes in doorschuif.  Toen het eventjes niet regende trokken we naar buiten om vlaggestok en een balspel te spelen.  In de namiddag scheen de zon volop en konden we ons in het park gaan uitleven met stoepkrijt, springtouwen, voetballen, schommelen.....

Dinsdagvoormiddag gingen we naar de mis en ruimden we onze klas verder op, in de namiddag was er de laatste zwemles en mochten we vrij spelen :-)

Woensdag kwam de derde kleuterklas van juf Eva op bezoek samen met burgemeester Hakkeplak.  Ze kennen al heel wat klanken en zijn helemaal klaar om naar het 1ste leerjaar te komen;-) De juf trakteerde voor haar verjaardag, we kregen een minihoorntje en lekkere chips en popcorn.  We klonken op een fijn schooljaar.  In de namiddag was het oudercontact en kregen wij ons laatste rapport en de juf kadootjes ;-) Dankjewel!!!!

Vandaag trokken we voor onze laatste turnles van dit schooljaar met meester Peter naar park Poot. En toen we na de turnles terug in de klas kwamen zat Zoem op ons te wachten.  Hij kwam afscheid nemen en ons veel succes wensen in het 2de leerjaar!  En dan was het echt tijd om afscheid te nemen.  Na nog een knuffel en bij sommige wat traantjes kon de vakantie beginnen. De laatste foto's van dit schooljaar vind je terug in het fotoboek.

 

fijne vakantie!


 


 

 

24/6/2016

Maandagnamiddag moest onze juf naar een bijscholing en deden we met juf Tinne een memory. 

Op dinsdag vierden we de verjaardag van Maya, zij wordt 7 jaar op 13 augustus!  Verschillende kindjes brachten ook deze week hun lievelingsboek mee naar school om er iets over te vertellen.  Bayramcan bracht zijn lievelingsstripverhaal mee. Thomas had een strip en een leesboek over piraat Thomas mee.  Aliya leest heel graag FC de kampioenen. Lukas had een tof kookboek mee van Geronimo Stilton.

Op donderdag vierden we de laatste jarige van onze klas, Evelyne, zij wordt 7 jaar op 18 augustus!  Volgende week is het dan eindelijk de beurt aan onze juf want ook zij is jarig in de grote vakantie en trakteert dus volgende week met iets lekkers :-)  In de namiddag mochten we spelen met de knikkerbaan, de KNEX, de playmobile, de plasticine........ Op de foto's kunnen jullie zien dat we dat leuk vonden.

Vandaag was het een sportieve dag.  's Morgens trokken we allemaal eenzelfde 't shirt aan want we namen deel aan "Go run for fun".  Met de bus vertrokken we dan richting de atletiekpiste in het domein Drie Fonteinen.  Daar begonnen we met een dansje om ons op te warmen.  Hierbij werden we luid aangemoedigd door Tia Hellebout :-)  Dan was het verzamelen om aan de loopwedstrijd te beginnen.  Wij moesten wel een tijdje wachten want we kwamen als laatste aan de start.  Maar eindelijk was het zover en werd het startschot gegeven.  We liepen 1,5 km!  En iedereen heeft volgehouden en kreeg bij aankomst een medaille en een gevuld zakje. Sommige kindjes slaagden erin om een handtekening van Tia te krijgen!  Een beetje vermoeid vertrokken we met de bus terug naar school.  In de namiddag deden we verder met het vrij spel van gisteren.

 


 

 

17/6/2016

Nu wij bijna klaar zijn om naar het 2de leerjaar te gaan was het tijd om de kindjes van de 3de kleuterklas in onze klas uit te nodigen.  In groepjes van 3 of 4 gingen we op zoek naar het hoekje met het getrokken nummertje.  Er waren 8 hoekjes in de 3 klassen.  In onze klas was er een zoekspel, een memoryspel, een geheugenspel, er was ook een computerhoekje, een rekenhoekje en een letterhoekje.  Op de foto's in het fotoboek zie je ons aan het werk.

Deze week brachten heel wat kinderen hun lievelingsboek mee naar de klas, dit naar aanleiding van het ankerverhaal van vorige week natuurlijk.  Het grote zoekboek van Mayella was een echte topper!

We herhaalden het werken met tabellen aan de hand van 3 blokkentorens.

Op dinsdag vierden we de verjaardag van Lukas, hij wordt 7 jaar op 14 juli!

Woensdag speelden we net voor we naar huis gingen "Tik, tak, boem". 

Gisteren was het een drukke dag!  Eerst vierden we de verjaardag van Xander, hij wordt 7 jaar op 7 augustus!  Na de speeltijd trokken we met de fiets aan de hand naar het park.  Daar deden we een aantal proefjes met de fiets : remmen net voor de lijn van fluovestjes, slalommen, al fietsend achterom kijken en een cijfer herkennen.  We vonden al dat fietsen leuk maar wel vermoeiend :-) Gelukkig mochten we het laatste kwartiertje in de speeltuin spelen.  En na de laatste speeltijd fietsten we op school ook nog eventjes onder de bomen want ondertussen was het alweer aan het regenen.

Vandaag vetelde de juf eerst "De mooiste vis van de zee" en daarna schilderden we in groepjes een zee in 3 tinten blauw en maakten onze eigen mooiste vis.  Het eindresultaat zal voor volgende week zijn want onze schilderwerken moeten nog drogen voor we er onze vissen in kunnen laten zwemmen ;-)

 


 

 

11/6/2016

Vorige week zaterdag was het schoolfeest!  Het was een leuke dag met lekker eten, toffe spelletjes en de uitreiking van onze 5 dikverdiende sterren voor ons afvalproject.  Sfeerfoto's vind je in ons fotoboek :-)

Vanaf deze week vieren we al de jarigen van juli en augustus.  Dinsdag begonnen we met Sanah, zij wordt 7 jaar op 5 juli! 

Woensdag leerden we een bootje vouwen van papier en dat was geen gemakkelijke opdracht.  Nadat we het mooi gekleurd hadden kreeg het een plaatsje in onze plaatselijke zee. Op de foto's zie je ons aan het werk.

Donderdag was het de beurt aan Juliette om haar verjaardag te vieren.  Zij wordt 7 jaar op 13 juli!

Vrijdagmorgen las Juliette een leuk gedichtje voor uit een gedichtenboek van de klas.  We begonnen ook aan onze laatste kern van taal.  Het ankerverhaal ging over een koning die om te kunnen meedoen aan een wedstrijd op zoek ging naar zijn lievelingsboek.  Volgende week mogen wij ook ons lievelingsboek meebrengen naar de klas.  In de namiddag beelden we beroepen uit.  In W.O leerden we hierover.  Om de week af te sluiten speelden we nog het dierengeluidenspel.  Iedereen kreeg een prent van een dier.  Door het dierengeluid te maken probeerden we het kind te vinden met hetzelfde dier op zijn prent. Plezier gegarandeerd ;-)

 


 

 

3/6/2016

Maandag knutselden we verder aan ons vaderdagkado.  De foto's hiervan zitten natuurlijk niet in het fotoboek, anders is het geen verrassing meer voor onze papa's ;-)  We maakten ook nog een vis, 2 vlinders en 1 robot met afval, deze kunstwerken kunnen jullie zaterdag komen bewonderen tijdens ons schoolfeest!  We vierden ook de verjaardag van Siranush, zij werd 8 jaar!

Dinsdag moesten we nauwkeurig te werk gaan bij het aanvullen van de thermometers in ons rekenboek.

Op donderdag gingen we op uitstap naar Tivoli in Mechelen.  Eerst kregen we een rondleiding in het park en kregen we meer uitleg over het jasje van de dieren.  Het leukste van de rondleiding was dat we de geiten mochten voeren.  Ze kwamen uit onze handen eten.  Er waren ook veel kleine geitjes bij en die zagen we melk drinken bij hun mama's, zo schattig :-)  In de namiddag mochten we ons volop uitleven op de leuke speeltuin.  En gelukkig het was wel grijs weer maar het bleef de hele dag droog.  Van al dat ravotten waren we moe en tijdens de terugrit vielen een aantal kindjes op de bus in slaap ;-)

Vandaag was het in de namiddag generale repetitie voor het schoolfeest van morgen.  We oefenden onze 2 liedjes over afval met onze zelfgemaakte muziekinstrumenten.  Morgen kunnen jullie ons live aan het werk zien en horen op TechnOV! 

 


 

 

27/5/2016

Deze week leerden we hoe een veilige fiets eruit moet zien en benoemden we de belangrijkste delen.  De fiets van de juf diende als goede voorbeeld ;-)  Op donderdag 16 juni mogen we onze fiets mee naar school brengen om tijdens de turnles fietsproefjes mee te doen.

Woensdag gingen we voor de laatste keer dit schooljaar vuil opruimen.  Gewapend met handschoenen en een vuilniszak trokken we naar het park en ook deze keer vonden we weer een heleboel rommel!  Daarna was het tijd om naar het Bolwerk te gaan waar we naar een mooi toneelstuk keken over een oma die steeds maar kleiner werd.  We vonden het mooi, leuk, een beetje triest, grappig......

Gisteren stonden de 2 laatste hoekjes van ons hoekenwerk op het programma.  Iedereen heeft nu een gek aardappelmannetje en een kikker kunnen maken :-) In het fotoboek vinden jullie een foto van alle kikkers in een vijvertje.

Vandaag gingen we opnieuw naar het Bolwerk voor een prikkelmoment.  We werkten met schaduwen, aquarelpotloden, een penseel en een beetje water.  In de namiddag oefenden we voor de 2de keer onze liedjes voor het schoolfeest van volgende week met onze zelfgemaakte muziekinstumenten en het nodige afval ;-)

 


 

 

20/5/2016

Deze week verwelkomden we Wayath in onze klas, we zijn nu met 24, 11 meisjes en 13 jongens.

Dinsdag maakten we in de rekenles halve figuren weer heel door een spiegeltje te gebruiken en door de vouwen en te knippen.  We ervaarden wat symmetrie is.  Bij juf Tinne oefenden we het rekenen met euro's verder in.   We trokken ook de straat op, allé de stoep ;-), op zoek naar verkeersborden en hun bekekenis.  Zo zochten we naar ronde blauwe  (moet-borden), naar ronde rode (mag niet-borden) en naar driehoekige rode borden (pas op-borden).  We oefenden ook het oversteken aan het zebrapad.

Woensdag las Xander een leuk verhaal van Suske en Wiske voor.

Omdat we donderdag geen turnles hadden (meester Peter was op sportdag met een andere school) mochten we gaan spelen in het park.  Een aantal jongens speelden een partijtje voetbal en de anderen amuseerden zich op de speeltuigen. Onze juf was fotgraaf en zorgde voor enkele leuke foto's.  In de namiddag was er het vervolg van het hoekenwerk en luisterden we naar het liedje dat we op het schoolfeest zullen zingen en begeleiden met muziekinstrumenten gemaakt van afval.

Vandaag keken we in de voormiddag naar een nieuwe aflevering van Lettervos en in de namiddag was er nog hoekenwerk.

 


 

 

13/5/2016

Om onze verkeersweek sportief in te zetten begonnen we deze week met ochtendgymnastiek onder de kundige leiding van meester Jonas.  In de rekenles gingen we aan de slag met strookjes om mee te meten.  's Namiddags maakten we in groepjes een partituur met verkeersgeluiden.  We kozen zelf welke voertuigen en welke geluiden we hiervoor gebruikten.  Er waren leuke resultaten :-) 

Dinsdagmorgen keken we in de klas naar een safety-tip van Zeppe en Zikki en ook de volgende dagen begonnen we hiermee. Om 10.15u kregen we 15' extra speeltijd als 1ste beloning van Sam de verkeersslang.  Onze juf haalde het brood in de plastiekzak uit de kast en we stelden vast dat het helemaal groen zag, het was beschimmeld.  Dat heeft te maken met het water dat in brood zit. 

Woensdagmorgen stond er in onze klas een pot met paddenvisjes.  We kunnen ze een tijdje bekijken en eind volgend week neemt onze juf ze terug mee om ze weer terug te zetten in de vijver zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen tot kleine padden. Voor we naar huis gingen kregen we nog lekkere snoeptomaatjes als 2de beloning.

Donderdag hadden we eindelijk opnieuw hoekenwerk, daar keken we al een tijdje naar uit!  We konden kiezen uit de computerhoek, een spel over de voedingsdriehoek, een praatspel, experimenteren met schroeven en schroevendraaiers, een kikker vouwen en een aardappelmannetje maken.  Om de dag af te sluiten las Thomas het verhaaltje van Snot de naaktslak voor.  Die mocht eerst niet mee voetballen omdat hij geen huisje had.  Gelukkig komt op het einde alles goed :-)

Vandaag was er tijdens de eerste speeltijd muziek als 3de beloning en gingen we tijdens de middagspeeltijd naar het park als 4de beloning.  In de namiddag hadden we alweer hoekenwerk, joepie!  En na de laatste speeltijd verzamelden we voor een heus fietsbellenconcert om de verkeersweek af te sluiten en kregen we nog een lekker stukje watermeloen.  Hierbovenop krijgen we nog een extra beloning omdat er deze week 10 percent meer kinderen met de fiets, te voet of met de step naar school kwamen.  Dikke proficiat!!!!!! Zullen we proberen dit ook de volgende weken zoveel mogelijk te doen?

Kijk voor de foto's in het fotoboek.


 


 

 

8/5/2016

Een korte week maar toch heel veel leuke foto's in ons fotoboek!

Maandag was het sportdag.  Onder een stralende lentezon begonnen we met onze eerste activiteit, het springkasteel :-) Hierna gingen we in de sporthal laser- en boogschieten.  Dan was het tijd om even te pauzeren om te drinken en een stukje fruit te eten.  Airtrack was onze volgende activiteit. Bij het afspringen viel Siranush en moest ze met onze juf en juf Natasja naar het ziekenhuis om haar kin te laten hechten :-( Voor de rest van de klas stond er nog "Reis rond de wereld", vlaggenspel en rolstoelenspel op het programma.  Het was een keitoffe dag die veel te vlug voorbij was!

Dinsdag kwam de schoolfotograaf.  Met onze mooiste kleren en lach poseerden we voor de foto. We vierden ook Lewis zijn verjaardag.  Hij werd op 1 mei 7 jaar!

Woensdag leerden we over de omtrek.  We maten de omtrek van een bank en bij mekaar de omtrek van ons hoofd.  Sanah las een stukje voor uit haar boek vanop de voorleesstoel.  En dan was het tijd om naar huis te vertrekken voor een lang zonnig weekend.  We namen natuurlijk ook ons kadootje voor moederdag mee naar huis. 

Volgende week maandag starten we met de verkeersweek.  De fluovestjes onder het afdak aan de containers laten zien dat wij meedoen!  Dus proberen we volgende week zoveel mogelijk met de fiets, te voet, met de bus, met de trein, met de step naar school te komen.  Hoe meer volle kaarten er op de verkeersslang worden gehangen hoe meer beloningen er volgen.  En als we erin slagen om volgende week het aantal kinderen dat met de auto naar school komt met 10 percent te verminderen dan volgt er nog een extra beloning :-)   Dus zet jullie beste beentjes voor hé!


 


 

 

29/4/2016

Maandagnamiddag werd er gekookt!  We maakten van oud brood, eieren, suiker en melk wentelteefjes :-)  Eerst braken we de eitjes en met een vork of garde werd er duchtig geklopt.  Na suiker en melk te hebben toegevoegd konden we onze boterhammetjes er insoppen.  Het bakken heeft onze juf gedaan maar wij mochten ze natuurlijk wel lekker opsmullen!  Ook de afwas deden we helemaal zelf.

Dinsdag bracht Eva een broodpudding mee, ook dat wordt gemaakt met oud brood.  De meeste kindjes vonden het heel lekker, mmmm.  Met papier en kroonkurken gingen we op zoek naar welke boer de grootste wei had en zo maakten we kennis met het begrip oppervlakte.  In de namiddag werd er ijverig geknutseld maar wat ..........dat is voorlopig nog niet voor publicatie vatbaar dus zal je hier geen foto's over vinden in het fotoboek (?)

Woensdag experimenteerden we met de inhoud van onze pennenzak, de opdracht was "maak een balans".  We bouwden er met gom, lijm, lat en potloden.  Nadien gingen we over naar de echte balans om exact 1 kg pasta af te wegen en na te gaan hoeveel aardappels er ongeveer in 1 kg gaan.  Het nieuwe thema in godsdienst is "water".  We mochten van alles doen met water. De juf vertelde nog een verhaaltje uit haar lievelingsboek.

In W.O donderdagnamiddag ging het over ziek zijn.  We leerden dat we voor een verkoudheid of blauwe plek niet naar de dokter moeten maar dat we dat bij oorpijn en hoge koorts beter wel doen.  Maya las op de leesstoel voor uit haar boek.

Elke dag deze week begonnen we de rekenles met 2 brugsommen aan het bord. Vandaag maakten Aliya en Hamza ze.  In de namiddag knutselden we verder aan onze geheime missie...........Wordt volgende week openbaar gemaakt ;-) Spannend hé.

 


 

 

22/4/2016

Dinsdagnamiddag knutselden we samen met de 3de kleuterklas.  We werden in 3 groepjes verdeeld om muziekinstrumenten van afval te maken voor ons schoolfeest in juni.  Bij ons in de klas maakten we tamboerijnen.  Er werd gescheurd uit oude tijdschriften en geplakt op kartonnen bordjes en kroonkurken werden aan draden geregen.  Na wat knip- en plakwerk door onze juf veranderden dat alles in kleurrijke tamboerijnen.  Marjolein poseert met een exemplaar voor de foto ;-) In de klas van juf Eva en juf Nini werden er natuurlijk ook mooie instrumenten in elkaar geknutseld.

Woensdag was het opnieuw feest in de klas want Bayramcan werd 7 jaar!  Siranush nam plaats op de leesstoel om een stukje uit haar boek voor te lezen.

Donderdag gingen we een hele dag op stap.  We trokken naar het MOT in Grimbergen en leerden er alles over brood.  De vele foto's in het fotoboek laten zien wat we allemaal hebben gedaan.  Teveel om hier allemaal te vertellen.  Maar het was een leuke dag met een smakelijk resultaat want we kregen allemaal 2 zelfgemaakte broodjes mee om thuis lekker op te smullen :-)

Deze week leerden we ook de brug over de 10.  Met behulp van eitjes en een eierdoos legde de juf het ons uit. 

Vandaag deden we nog 2 proefjes met brood waarvan we over enkele dagen zullen weten wat het resultaat zal zijn.  Zo legden we een verse boterham op een bordje op de vensterbank en een verse boterham verpakt in een goed afgesloten plastiek zakje in de kast (op een donkere plaats).  Benieuwd wat er met het brood gaat gebeuren? Wij ook. Wordt vervolgd volgende week!

 


 

 

15/4/2016

Na een deugdoende vakantie waren we klaar om er in te vliegen voor het laatste stukje van dit schooljaar!  Opnieuw stonden onze banken anders dan voor de vakantie.  Een groep van  8 kinderen zitten in het midden en de andere kinderen zitten er in een u-vorm rond.  Deze opstelling lijkt voorlopig wel een goede ;-)

Na het vertellen over onze paasvakantie gingen we al direct in groepjes van 3 een dialoogje lezen in ons leesboek.

Dinsdag vierden we de verjaardag van Hamza, hij werd op 7 april 7 jaar!In de namiddag schilderden we lentebloemen met een vork, de achterkant van een potlood en ook gewoon met een penseel :-) In het fotoboek kan je de resultaten zien.  Juliette las voor op de leesstoel net voor we naar huis gingen.

Op woensdag begonnen we de rekenles met een speelgoedboerderij om daarna over te gaan naar een grote prent van een boerderij en zo in ons rekenboek tot een oefening over de plattegrond van de boerderij te komen.  Onze juf las een toch wel speciaal prentenboek voor "De magische vliegende boeken van Marius Mindermeer".  Over dit boek werd een korte animatiefilm gemaakt en die heeft een oscar gewonnen!  Vandaag keken we naar deze animatiefilm nadat we naar onze volgende aflevering van Lettervos hadden gekeken.

Gisteren vierden we nog een jarige, Kyano werd op 9 april 7 jaar!  We planten ook bonen, 2 kleine en 1 grote, in een potje op natgemaakt keukenpapier.  Nu maar hopen dat ze gaan kiemen en groot worden!  In de namiddag maakten we kennis met de voedingsdriehoek en bespraken we welke tussendoortjes gezond zijn.  We stelden vast dat datgene wat we heel lekker vinden niet altijd zo gezond is en dat we wat wel gezond is niet altijd lekker vinden ;-)  Lobke nam plaats op de leesstoel om een stukje uit haar boek voor te lezen.

Vandaag begonnen we met de voorbereidingen op de brugsommen.  Op de getallenlijn controleerden we of een som wel of niet voorbij de 10 ging.  10 is een belangrijk getal bij de brugsommen.  Maar daarover volgende week meer.  In de namiddag leerden we een gedichtje over de lente. Prenten en zelfgemaakte tekeningen moeten ons helpen om het gemakkelijker te kunnen memoriseren.  Thomas las nog voor uit een weetboek over de wolf en zo leerden we weer wat bij ;-) 

 


 

 

25/3/2016

Toen we maandag de klas binnenkwamen zag die er een beetje anders uit.  Onze banken stonden in groepjes!  Dit zorgde er wel voor dat het moeilijker was om niet te veel te babbelen ;-) Om te lezen en in groepjes te werken is deze opstellling wel fijn!

Dinsdag gingen we aan de slag met de meter en de liter.  Met de meetlat van 1 meter werd er gemeten in groepjes en met de litermaat stelden we vast waar wel of niet juist 1 liter in kon. Terwijl we in ons schoonschrift schreven werden we door onze juffen gemeten en gewogen.  Op de papieren aan de kast zagen we duidelijk dat we een heel stuk groter geworden waren in vergelijking met september. In de namiddag maakten we elfjes, een speciale dichtvorm.  Eerst gingen we op zoek naar woorden die te maken hadden met Pasen en daarmee schreven we dan een gedicht in een paasei. Door de aanslagen in Zaventem en Brussel verliep het einde van de dag anders dan anders en mochten we woensdag ook niet naar school.

Donderdag vierden we de verjaardag van Tayyib, hij werd 7 jaar ! Voor we naar huis gingen zetten we onze paasmandjes klaar voor de paashaas :-)

Deze morgen viel het weer voor de paashaas echt tegen, hij besloot dan maar om onze eitjes in de klas te verstoppen.  Op het bord had hij een boodschap achtergelaten ;-) We doorzochten de hele klas en vonden heel wat eitjes die we eerst verzamelden in een grote mand.  Nadat alle eitjes waren gevonden mochten we er ieder 2 in ons mandje leggen om mee naar huis te nemen. Daarna gingen we naar de kerk voor de paasviering.  3 kindjes mochten voor de micro een tekstje voorlezen en we mochten allemaal samen een paaswens lezen.  Na het uitdelen van de rapporten stond er nog vrij hoekenwerk op het programma.  Joepie!  Voor we naar huis gingen las de juf nog een verhaal over een konijn voor.  En dan was het tijd om naar huis te vertrekken voor een welverdiende vakantie!  Geniet er van ! Maar neem eerst nog snel een kijkje in het fotoboek voor de laatste foto's van het 2de trimester.

Zalig paasfeest!


 


 

 

19/3/2016

Deze week stond er in ons leesboek een dialoog om te lezen.  Er werd dan ook in groepjes gelezen waarbij 2 kindjes een rolletje kregen en de 3de de verteller was.  Nadien probeerden we per 2 bij de prenten van het ankerverhaal zelf korte dialoogjes te schrijven tussen de koning en de koningin.  De resultaten kan je lezen op de foto's in het fotoboek. 

Het hoekenwerk van deze week en volgende week is een beetje anders dan anders.  We mogen elke keer vrij een hoekje kiezen.  Er is een plasticine-hoek, een Knex-hoek, een playmobile-hoek, een knutselhoek, een puzzelhoek en een strijkparelhoek. 

Deze week las Aliya voor vanop de leesstoel :-)

In de rekenles ging het over schaduwen en aangezien de ZON heel deze week van de partij was trokken we naar buiten om mekaars schaduw te tekenen. 

De paasklokken hebben beloofd dat ze volgende week vrijdag bij ons voorbijvliegen dus maakten we een mandje om onze eitjes in te leggen.  Omdat we bezig zijn met het project "afval" gebruikten we een petfles als basis.  En zoals jullie zullen kunnen zien hebben we deze omgeknutseld tot schattige paashaasjes ;-)

Bayramcan toonde trots de boog die hij samen met zijn opa heeft gemaakt.  Hij kreeg al meteen een paar bestellingen van de jongens die ook wel graag zo'n boog zouden willen.

Woensdag gingen we voor de 2de keer het park opruimen.  Met handschoenen en vuilniszakken trokken we er naartoe.  We verzamelden een grote zak vol.  Tussen de struiken vonden we zelfs een verrekijker en een tapijt! Na dat harde werk waren we toe aan wat ontspanning in de speeltuin. Juf Tinne las voor we naar huis gingen nog het leuke prentenboek "Mijn schaduw" voor.

Donderdag was onze juf op bijscholing en kwam in de voormiddag juf Natasja naar onze klas.  In de namiddag werden we in groepjes verdeeld over de andere klassen.  Daar werkten we zelfstandig in het bundeltje dat de juf had klaargemaakt.

Vrijdag speelden we met 1, 2, 5, 10 en 20 eurocent.  Na ze goed bekeken en betast te hebben probeerden we alleen door te voelen het gevraagde centje er uit te halen.   We sloten de week plezant af met nog een vrij hoekenwerk.

 


 

 

13/3/2016

Maandag kwam er een nieuwe jongen bij in onze klas,  Xavier.  We doen allemaal ons best om hem te helpen en hem wegwijs te maken in de klas en op de speelplaats.  

Maandag en dinsdag stonden nog helemaal in het teken van piraten.  De laatste 2 hoeken van het hoekenwerk werden afgewerkt en we kregen dinsdagnamiddag eindelijk de laatste brief en het laatste stukje van de schatkaart!  Met onze piratenhoed op trokken we richting park want we hadden het vermoeden dat daar de schat zou kunnen verstopt zijn :-)  Eerst maakten we nog een ommetje langs een rode brievenbus om onze zelfgeschreven brief te posten.  Bij Marjolein is de brief vrijdag al aangekomen!  Duimen maar dat ook de andere brieven op het juiste adres aankomen. Na een beetje speurwerk vonden we de schat van piraat Tijs verstopt tussen de struiken.  In de schatkist zaten piratendiploma's, chocolade muntstukken en piratenkoekjes.  Een leuke en vooral lekkere verrassing ;-)  Na onze schattenzoektocht en volle buikjes gingen we terug naar de klas.  Daar las de juf nog het leuke prentenboek "Voor wie is er post?" voor.

Woensdag experimenteerden we met spiegeltjes.  We maakten ons potlood korter en langer, van pop maakten we BOB en een 3 werd een 8. Willen jullie dit graag met jullie eigen ogen zien neem dan maar een kijkje in het fotoboek van deze week. Lukas, Jelle en Sacré lazen voor vanop de leesstoel.

Vrijdag vierden we de verjaardag van Jelle, hij wordt vandaag 7 jaar!  Na de laatste speeltijd speelden we een plezant kringspelletje en voerden we per 2 opdrachtjes uit met een ballon.  

 


 

 

4/3/2016

Na een dagje extra vakantie waren we er weer helemaal klaar voor!  Vanaf nu staat er in onze klas 'de leesstoel'.  Op deze stoel mogen we voorlezen aan de rest van de klas.  Dinsdag mochten we allemaal al eens oefenen met het voorlezen uit ons leesboek:-) Woensdag blijft onze juf voorlezen maar alle andere dagen, net voor voor we naar huis gaan, mag wie wil een stukje uit zijn of haar boek voorlezen. Dinsdagnamiddag speelden we poppenkast met piratenvingerpopjes en leerden we een piratendans. 

Woensdag was er opnieuw post van piraat Tijs. Hij had een stukje van de schatkaart achtergelaten maar hij had ook een nieuwe opdracht voor ons.  We moesten 6 verschillen vinden en dat lukte bij iedereen!  Vol spanning keken we dan ook uit naar zijn volgende bezoek op vrijdag.  Omdat het maandag geen school was stond er ook hoekenwerk op het programma.  Onze juf las voor uit een piratenprentenboek met geluiden (gevonden op de boekenbeurs vrijdag ;-) ) en nam hiervoor natuulijk plaats op de leesstoel. 

Gisteren, net voor we naar huis gingen, las Eva voor op de leesstoel.  En nu kon ook onze juf gezellig meeluisteren.

Deze morgen moesten we onze pyjama niet uitdoen want we mochten ermee naar school!  In de klas vonden we het derde stukje van de schatkaart en onze laatste opdracht.  Maar deze keer had piraat Tijs het ons niet gemakkelijk gemaakt.  We moesten tot aan de eerste speeltijd muisstil zijn in de klas.  Dat was een hele moeilijke opdracht, benieuwd of hij tevreden zal zijn met het resultaat.  Deze voormiddag vierden we Eva haar verjaardag, zij wordt zondag 7 jaar!  In de namiddag was er nog hoekenwerk en maakten we al een stukje van een nieuwe affiche voor ons project rond afval. Vandaag poseerden onze stoere piraten in hun pyjama voor de foto, een beetje speciaal toch wel ;-)  Om de toch wel drukke dag (door het slechte weer konden we vandaag niet buiten spelen:-( ) rustig af te sluiten nam Evelyne plaats op de leesstoel om een stukje uit haar boek voor te lezen. Duimen maar dat het volgende week zonnig en droog wordt.................

 


 

 

27/2/2016

Maandagmorgen stond er in onze klas een fles met een brief erin!  De brief was van piraat Tijs die onze hulp nodig had om een schat te zoeken.  Deze schat zou verstopt zijn in de buurt van onze school :-)  Maar voor we naar de schat op zoek kunnen moeten we bewijzen dat we goede piraten zijn. Piraat Tijs heeft 4 opdrachten voor ons, telkens we een opdracht tot een goed einde brengen krijgen we een stukje van de schatkaart...spannend hé.  Woensdag kregen we de 1ste opdracht, geheimschrift ontcijferen.  Helemaal niet gemakkelijk maar....het lukte ons toch!  Vrijdag kregen we dan het 1ste stukje van de schatkaart en ook onze 2de opdracht.  Nu moesten we de weg door een doolhof zoeken en ook dit lukte na een beetje zoeken.  We wachten nu vol spanning op de volgende brief en het 2de stukje van de schatkaart.

Omdat we in W.O leren over communicatie en de telefoon vertelden we op maandag via een telefoongesprek over het weekend.  We ondervonden ook dat je met 2 blikken en een touw zelf een eenvoudige telefoon kan maken die werkt. 

Tijdens de taallessen lezen we nu regelmatig in kleine groepjes en werken we per 2 in ons werkboekje.

We zijn helemaal in de ban van piraten en schatkaarten, een aantal kindjes maakten een schatkaart ;-)

Natuurlijk staat het hoekenwerk ook helemaal in het teken van piraten.  We maken een stoere piratenhoed, een eetbaar piratenschip, een stoere puzzel, ons piratenportret, een piratenverhaal en tot slot ontcijferen we piratenwoordjes.

Dinsdag vierden we de verjaardag van Mayella, zij werd 7 jaar!

In de namiddag werkten we met de muziekkoffer van VLAMO.  We maakten kennis met verschillende muziekinstumenten (koperblazers en houtblazers) en luisterden naar hoe ze klinken alleen maar ook samen.  Als afsluiter van deze namiddag speelden we dan ook het spelletje "dirigentje".

Dat we allemaal een herkenbare stem hebben werd bewezen bij het spelletje "Tik, tik, tik, wie ben ik".  Iedereen werd vlot door de geblinddoekte herkend, wanneer de stem werd vervormd werd het wel een stukje moeilijker.

Vorige week maakten we een stukje uit een schilderij van Peko en donderdag mochten we onze stem uitbrengen op het volgens ons best nagetekende stukje.  Hierbij kreeg Matteo de meeste stemmen, gevolgd door Evelyne :-)

Voor de foto's van deze week kan je terecht in het fotoboek.


 


 

 

19/2/2016

Na een weekje vakantie waren we er weer helemaal klaar voor ;-) Eindelijk mochten we voor de allereerste keer in ons schoonschriftschrift schrijven.  Daar waren we al een tijdje op aan het wachten.  In de namiddag maakten we kennis met de Nederlands kunstenaar Peko.  Met een klein venstertje kozen we een stukje uit één van zijn schilderijen en probeerden dat zo goed mogelijk na te tekenen.  Geen makkelijke opdracht maar de mooie resultaten kunnen jullie in de gang komen bewonderen.  Ook in het fotoboek zien jullie een paar knappe resultaten.  In W.O leerden we dat er naast praten nog andere manieren zijn om iets aan iemand te vertellen.  We probeerden er in de klas eentje uit.  De opdracht was om aan een klasgenootje te vragen of hij na school wil komen spelen zonder rond te lopen of te praten.  Met de schrijfbordjes en de hulp van anderen geraakten een aantal vragen bij het juiste klasgenootje.

In de rekenles gingen we op zoek naar cijfers en we merkten dat er heel wat te vinden waren op de meest uiteenlopende voorwerpen.

Op dinsdagnamiddag gingen we samen met 4A voor de eerste keer naar de bibliotheek.  Nu we al de letters kennen kunnen we aan het echte werk beginnen ;-)  We mochten 1 leesboek en 1 prentenboek kiezen en uitlenen om mee naar de klas te nemen.  Lezen is leuk en op elk vrij moment zijn er heel wat kinderen in de klas aan het lezen :-)  Onze school organiseert vrijdag 26/2 na school een boekenbeurs met een groot aanbod boeken voor kinderen.  We nodigen jullie hier graag op uit.

Tijdens de godsdienstles woensdag luisterden we naar het verhaal van Mario waar Broederlijk Delen hulp kwam bieden zodat hij toch verder naar school kon gaan.  Al meer dan 40 jaar organiseert deze organisatie tijdens de vasten activiteiten waarvan de opbrengst naar een ontwikkelingsland gaat. De vasten is de 40-dagentijd waarin we aftellen naar het paasfeest.  Tot Pasen hangen wij elke dag 1 figuurtje aan de krulwilgtakken en kleuren we 1 figuurtje van de paasboom aan het bord.

En dan was het eindelijk zover...................HET LETTERFEEST!  Na de plechtige uitreiking van de letterdiploma's was het tijd om te klinken met een glaasje bubbels en te smullen van een mand vol letterkoekjes.  Muziek mocht natuurlijk ook niet ontbreken om het feest helemaal te laten slagen.

In onze klas staan er de volgende 2 weken een aantal telefoontoestellen (met dank aan meester Theo).  Ze oefenen een grote aantrekkingskracht uit ;-) Er zijn er dan ook een paar speciale bij.

Vandaag speelden we per 2 het dobbelsteenspel en oefenden we het tellen tot 12.  Deze namiddag vierden we de verjaardag van Marjolein, zij werd 7 jaar!  We sloten de week al dansend af met het Hokipokilied. 

 


 

 

5/2/2016

De laatste week van Helm op Fluo top ging van start.  Onze klas heeft het schitterend gedaan, liefst 20 kindjes van onze klas behaalden een volle spaarkaart :-) Een dikke proficiat!!!!!!!!

In de rekenles kwamen de cijfers van 11 tot 20 aan bod.  We gingen aan de slag met staafjes en blokjes om deze cijfers op te bouwen. 

Bijna iedereen bracht één of meerdere hoofdeksels mee, er was dus zeker keuze genoeg!  Iedereen koos er één uit en werd dan voor heel eventjes een piraat, een brandweerman, een presentator,  een fietser, een ..........en zei een zinnetje dat bij deze persoon pastte.  Enkele voorbeelden waren  "Hijs de zeilen mannen!" (de piraat),  "Dames en heren, appelen en peren, boeren en boerinnen de show gaat beginnen (de presentator).

Omdat deze week in het teken van carnaval stond schilderden we per 2 een kleurrijke clown.  Maar we hadden alleen maar rode, blauwe en gele verf en we hadden ook oranje, groene en paarse verf nodig.  Gelukkig wisten we dat we oranje konden maken met rood en geel, groen met blauw en geel en paars met blauw en rood.  We maakten ook nog een gekke bril waarmee we graag poseerden voor de foto ;-)

Gisteren vierden we de verjaardag van Matteo, hij werd woensdag 7 jaar!

En dan was het vandaag eindelijk zover carnaval en carnavalstoet.  Iedereen kwam verkleed naar school en het kon niet snel genoeg 14.00u zijn.  Achter de auto met muziek en een afvaardiging van het carnaval in Vilvoorde stapten we samen met heel wat ouders en grootouders door de straten in de buurt van de school.  De confetti vloog in het rond en zorgde voor heel veel plezier. Terug op school kon de vakantie beginnen ;-)  Geniet ervan en tot na de vakantie!

 


 

 

29/1/2016

De eerste maand van het nieuwe jaar is alweer voorbij! 

Het was een spannend begin van de week want op dinsdag speelden we in groepjes ons toneel van "Kikker in de kou" voor de andere klassen.  In het fotoboek vinden jullie hier een heleboel foto's over.  Spelen voor een echt publiek vonden we echt superleuk :-)

Tijdens de rekenles oefenden we + en - tot 10 door het spelen van spelletjes.

We deden deze week ook het laatste hoekje van het hoekenwerk.  Na de vakantie start er dan weer een nieuw.

In W.O speelden we het waterganzenbord en moesten we vraagjes over water beantwoorden of iets uitbeelden dat met water te maken had.  Bij elk juist antwoord kregen we een waterdruppel en het was de bedoeling  zoveel mogelijk waterdruppels te verdienen.  We leerden ook de was doen.  In kledingstukken gingen we op zoek naar het etiket en de informatie die daarop terug te vinden is.  We tekenden ook zelf een etiket.

Eindelijk telden we tot 20.  Per 2 kregen we voorwerpen om te tellen en we zochten er het juiste getalkaartje bij.

Donderdag was het gedichtendag en begon de poëzieweek.  Onze juf leest gedurende deze week 1 of 2 gedichtjes voor die wij hebben mogen uitkiezen door te stemmen.  Er hangen al 4 gedichtjes aan onze gedichtenmuur.  Volgende week wordt deze nog aangevuld.

In godsdienst hadden we het over verschillende godsdiensten. 

Deze week leerden we het woordje uil en we maakten er vandaag eentje uit klei! 

Volgende week staat in het teken van carnaval met als afsluiter vrijdag natuurlijk onze leuke stoet.  Om 14u beginnen we eraan.  Wie wil mag met ons mee gaan, plezier en ambiance zullen zeker niet ontbreken :-)

 

 


 

 

23/1/2016

Fijn een weekje winterweer!  Koud maar zonnig en DROOG ;-)

Dinsdag oefenden we in groepjes een toneeltje over "Kikker in de kou".  Volgende week komen K2, K3 en L2 ernaar kijken.  Dat vinden we best spannend, spelen voor een echt publiek.

We leerden de moeilijkste schrijfletter schrijven, de uu.  Maar met het trucje van de juf lukte het al aardig:-)

Op maandag en vrijdag stond er zoals altijd hoekenwerk op het programma.

In W.O was water nog steeds het onderwerp.  We maakten in groepjes ons eigen kleine waterzuivering en maakten van vies water proper (maar zeker niet drinkbaar) water.  Op de foto's zie je hoe we hierbij te werk gingen.

Het was deze week ook het ideale moment om over de thermometer te leren.  In de klas was het 20 ° C maar wanneer de thermometer tijdens de speeltijd buiten lag, zakte  hij naar - 1 ° C.  Onze juf liet ook zien hoe een bad- en vleesthermometer werken.

Bij godsdienst speelden we een balspel waarbij we maar 1 hand mochten gebruiken en een tikspel waarbij we maar op 1 been mochten springen en dat maakte het heel wat moeilijker.  We speelden ook nog het knuffeldobbelsteenspel.  Al deze opdrachtjes pasten binnen het thema " Ik heb een lichaam met vele mogelijkheden".

Met een glazen bokaal, zilverpapier, warm water en ijsblokjes deed onze juf 2 proefjes.  Bij het 1ste proefje was het de bedoeling om te laten zien hoe een wolk ontstaat maar doordat de bokaal steeds aandampte en het vanwege het mooie zonnige weer te licht in onze klas was lukte het niet echt.  Het 2de proefje slaagde wel.  We zagen hoe de warme waterdamp afkoelde tegen de ijsblokjes en er alsmaar grotere waterdruppels werden gevormd die terug in de pot vielen (het regende!)

Volgende week leren we onze 3 laatste woordjes en dan kennen we alle letters :-) Dat gaan we natuurlijk op gepaste wijze vieren!


 


 

 

15/1/2016

Deze week oefenden we in de wiskundelessen heel veel op + en - sommen tot 10.  De juf vertelde een verhaaltje en wij schreven op ons bordje de bijbehorende som.  We experimenteerden ook met het fototoestel en maakten foto's van ver weg en van dichtbij.

Dinsdagnamiddag maakten de helft van de klas de sneeuwman met winterwoordjes, de anderen tekenden met behulp van een stappenplannetje een pinguin.

In de godsdienstles gaat het over ons lichaam "Ik heb een lichaam met vele mogelijkheden".  We probeerden te raden wat er in de schuddoosjes zat door er goed naar te luisteren.  Met onze ogen dicht probeerden we met onze handen voorwerpen te voelen, met onze neus te ruiken wat er in de potjes zat en met onze mond te proeven wat de juf in onze mond stak. Nadien maakten we ons zelfportret en deden we het spelletje "Wie is het?".

We leerden ons laatste woordje van kern 5 "vuur" en onze juf schreef de uu al een  keer voor op het bord. Met een eenvoudig trucje vergissen we ons niet in het aantal beentjes ;-) In het fotoboek kan je zien hoe het in zijn werk gaat.

In W.O leerden we hoe vuil water weer proper wordt gemaakt en proefden en roken we aan kraantjeswater.  Kraantjeswater heeft geen kleur, geen geur en geen smaak en is lekker fris!

Deze voormiddag vielen er dikke sneeuwvlokken uit de lucht en we begonnen al te dromen van een sneeuwballengevecht of het maken van een sneeuwman.  Spijtig genoeg bleef de sneeuw niet liggen op de doorweekte grond :-(  Hopelijk wordt het de volgende dagen echt kouder en kunnen we volgende week een echte sneeuwman maken! We moesten ook naar het medisch onderzoek vandaag.  De dokter en verpleegster kwamen naar school.  Dapper doorstonden we het onderzoek met het bijbehorende spuitje ;-)

Vandaag was het voor Melvin zijn laatste dag in onze klas.  Maandag gaat hij naar een andere school.  We zullen hem missen!  De juf maakte een kaartje waar we allemaal onze naam hebben opgeschreven.  Hij kreeg ook onze klasfoto mee als herinnering. 


 

 

Beste wensen voor 2016!

9/1/2016

Na een welverdiende vakantie waren we opnieuw klaar om erin te vliegen!  Lukas startte het nieuwe jaar met een volle spaarkaart :-)

Na te hebben uitgebeeld wat we in de vakantie allemaal gedaan hadden stond er een rekenles op het programma.  Evelyne speelde de buschauffeur die een traject aflegde langs verschillende bushaltes.  Soms stapten er mensen bij op de bus en dan maakten we een + oefening, als er mensen afstapten dan maakten we een - oefening.

In de namiddag vierden we de verjaardag van Lynn.  Zij werd op 29 december 6 jaar!

Dinsdag kleefde Juliette haar laatste 2 stickertjes op haar spaarkaart! We vierden de verjaardag van Lobke, zij werd op 29 december 7 jaar!  In de namiddag werkten we in 2 groepjes.  Bij juf Tinne gingen we skieën en leerden we het liedje "Brr, wat een kou".  Bij onze juf maakten we een sneeuwman met winterwoorden.  Iedereen vond het een superleuke namiddag! 

Woensdag was het driekoningen.  De kleuters van juf Eva kwamen verkleed als koningen zingen in onze klas en wij maakten een mooie tekening over het pakje dat wij zouden meebrengen moesten wij op bezoek gaan bij het kindje Jezus. 

Donderdagnamiddag maakten we in groepjes een collage met als onderwerp "water" want dat is het thema waar we in de volgende lessen van W.O zullen rond werken.  Ook Melvin zijn spaarkaart is al vol!  Onze klas doet het echt super :-)  Bijna iedereen komt elke morgen met een fluovestje en/of fietshelm naar school.

Vrijdag begonnen we met een nieuw hoekenwerk.  Op de foto's kunnen jullie zien uit welke hoekjes we konden kiezen.  In de computerhoek oefenden we op bingel.  In de techniekhoek experimenteerden we met verschillende tangen.  Een klokje maken kon in de knutselhoek.  Het plets, plets spel werd in de W.O hoek gespeeld.  In een 2de W.O hoek maakten we een pindasnoer voor de vogeltjes en in de spelletjeshoek speelden we met het pico picolo bord.

We sloten de week af met de spelletjes "achter de stoel", "bevriezen en ontdooien" en "gymgein".


 


 

 

18/12/2015

Het laatste weekverslagje van 2015! 

We werkten op maandag het hoekenwerk af zodat we in het nieuwe jaar met een nieuw hoekenwerk kunnen beginnen.  Onder de kerstboom lagen er maandag al heel wat pakjes.

Dinsdagnamiddag mochten we vrij spelen met het speelgoed van de Sint, de playmobil en de puzzels waren favoriet.  Wie wou mocht ook een ster of kerstbal met strijkparels maken.  

Woensdag oefenden we het splitsen in 2 en 3 groepjes met nagemaakte auto's.  Marjolein legde alles op foto vast.  In de rekenles ging het ook over snel en traag.  Eerst deden we een wedstrijdje "jas aandoen".  Sanah won het 3 keer en was voor 1 dagje kampioen in het snelst aandoen van haar jas ;-)  Bij de volgende opdracht moesten we zo snel mogelijk een zin van het bord overschrijven, ook onze juf deed mee en .......zij was het snelst.  Maar alle kindjes slaagden er wel in die moeilijke zin over te schrijven en dat na 4 maanden in het eerste leerjaar!  Knappe prestatie hoor!  Juf Natasja kwam ook naar de klas om in groepjes van 4 op Bingel te oefenen met de klok en gepast betalen. 

Donderdag oefenden we in de klas een paar keer het kerstverhaal.  We verkleden ons en werden voor eventjes Maria, Jozef, herder, koning, ezel, herbergier, soldaat, mama, papap of kindje.  In de namiddag vierden we de verjaardag van Melvin.  Hij wordt 6 jaar op 22 december.  We maakten ook met een schoendoosdeksel, slechte potloden en houtlijm een knikkerdoolhof.  

En op de laatste dag voor de kerstvakantie gingen we eerst naar de kerk voor de kerstviering.  We speelden het kerstverhaal voor alle kleuters en na afloop kregen we een applaus!  Met de laatste stickertjes van deze week maakte Sacré zijn spaarkaart (helm en fluovestje) helemaal vol!  Ook die van Lukas en Juliette zijn bijna vol.  Onze klas doet het super! Eindelijk was het dan zover, de pakjes van onder de kerstboom werden verdeeld. We vierden ook de verjaardag van Aliya, zij werd 6 jaar!  Onze knikkerdoolhof was ondertussen ook klaar om getest te worden.  In de namiddag deden we nog stoelendans met Aliya als winnaar. Met wat chips en een lekker drankje sloten we de week en het eerste trimester feestelijk af:-) en zijn we helemaal klaar om van een welverdiende vakantie te genieten. Tot in het nieuwe jaar!

PRETTIGE FEESTDAGEN EN EEN SUPER 2016!

 


 

 

11/12/2015

Blijkbaar is er vorige week iets misgegaan waardoor het weekverloop niet op onze klaspagina staat :-(

Deze week begonnen we met de versiering van de kerstboom in onze klas.  Onze juf had hem al klaar gezet en de lichtjes erin gehangen.  Wij mochten hem verder versieren.  Ook de kerststal staat erbij.  Er liggen ook al 2 pakjes onder voor het kerstfeestje van volgende week!

In de rekenles stond er wegen op het programma.  Eerst gebruikten we onze armen als balans, daarna een kapstok met 2 bakjes aan en tot slot een echte weegschaal.  We stelden vast dat het grootste voorwerp toch niet altijd het zwaarste is. 

Ook deze week was er op maandag en vrijdag hoekenwerk.

Dinsdag schreven we zelf onze nieuwjaarsbrief en de volgende dagen oefenden we hem al een beetje.

Juliette bracht een portefeuille mee die ze gemaakt heeft met een melkbrik en tape, echt knap hoor :-)

Dinsdagnamiddag was het eindelijk zover, we maakten zelf een boot.  Na heel wat geknutsel mocht het eindresultaat er zeker zijn!  Maar bleven ze ook drijven want dat was eigenlijk de opdracht?  Dat testten we natuurlijk uit en ja hoor alle boten bleven mooi drijven.  Dus.......opdracht geslaagd!

Donderdagnamiddag probeerden we fruit en groenten te herkennen door te voelen of te ruiken.  Bij het voelen werd de aardappel  niet geraden maar witloof, wortel en paprika wel.  Bij het ruiken was look het moeilijkste omdat de meeste kindjes de geur wel herkenden maar de naam niet kenden.  Ajuin, ananas, mandarijn en citroen werden wel herkend. Tijdens deze activiteit was Lewis onze fotograaf van dienst.  Zijn foto's vind je terug in het fotoboek van deze week.

Vrijdag stempelden we kerstbomen nadat we eerst zelf groene en bruine verf maakten door blauw met geel en rood met groen te mengen.  Kijk maandag maar eens omhoog vanop de speelplaats dan zie je ze hangen aan de ramen in onze klas.


 


 

 

27/11/2015

In deze korte en toch wel wat speciale week gingen we van start met het thema "Sinterklaas".  Toen we woensdagmorgen in  de klas kwamen was deze mooi versierd met slingers, vlagjes, de boot van de Sint.  Op het bord hing een aftelkalender zodat we kunnen beginnen aftellen naar zijn komst.  Zoem zorgde ervoor dat de brief van de Sint in onze klas geraakte.  In die brief stond dat onze zak met pakjes al klaar staat en dat in de loop van deze week en volgende week één van de zwarte pieten misschien al wel eens zou langskomen!  En ja hoor,.........donderdagmorgen lag onze klas overhoop.  Rommelpiet was langsgeweest!  Hij was komen schuilen voor de regen en omdat hij zich tijdens het wachten begon te vervelen was hij boekjes beginnen lezen, een kleurprent beginnen kleuren, .........En toen hij wou doorgaan was hij over onze bakken met pantoffels gestruikeld ;-) Bovendien was hij ook vergeten op te ruimen.  Vol spanning kijken we uit naar een volgend bezoekje!

We hebben natuurlijk ook gewerkt deze week.  In de rekenles speelden een aantal kindjes postbode.  Ze hadden een brief mee om in de brievenbus te steken.  Soms was de brief te groot en dan speelde Thomas de deurbel en Lewis deed de deur open om de brief van de postbode aan te nemen.

Woensdag is de mama van Juliette komen voorlezen.  Ze las het boekje "Bertje aan zee voor".  In het boek stonden ook weetjes over de zee.

Donderdagnamiddag keken we naar een fimpje over boten.  Daarna gingen we in groepjes zelf aan de slag.  We testten proefondervindelijk of de voorwerpen die we van de juf kregen bleven drijven of zonken. We stelden vast dat een appel en een bal blijven drijven en een hoefijzer zinkt.  Maya maakte hierover een paar foto's.  Hierna was het tijd om even te ontspannen met de zwarte pieten style :-)

Deze voormiddag kwam de oma van Lukas voorlezen.  Zij las het verhaal van kapitein wervelwind voor en speelde daarna nog een leuk spelletje.

Deze middag keken we op Ketnet naar Dag Sinterklaasje en kregen te horen hoe Sinterklaas binnenkomt. In de namiddag was er hoekenwerk in het thema van Sinterklaas.  Zijn jullie nieuwsgierig wat we allemaal gedaan hebben neem dan een kijkje in het fotoboek.

En dan sloten we de voorleesweek af met .........een lekkere pannenkoek met suiker en (choco)melk en natuurlijk nog een verhaaltje!

 


 

 

20/11/2015

Ook al was het woensdag een dagje verlof toch hebben we heel wat gedaan!  In ons fotoboek  krijg je een goed overzicht. Aangezien onze juf vergeten is de foto's in de juiste positie te zetten voor het downloaden zal je voor sommige foto's je hoofd een beetje moeten draaien ;-)

Maandag begonnen we met een nieuw hoekenwerk.  De verschillende hoeken zijn :

  • stempelhoek
  • computerhoek (Bingel)
  • W.O hoek (plattegrond)
  • rekenhoek (blokkenbouwsels)
  • spelletjeshoek (kunstwerkenmemory)
  • puzzelhoek (leespuzzels)

We schreven voor de eerste keer zelf onze agenda!  En dat ging al goed hoor.

Dinsdagnamiddag werden we voor een namiddagje allemaal kleine kunstenaars ;-)  We maakten onze eigen kunstwerken in de stijl van Magritte.  Er werd gewerkt met kleurpotloden, wasco's en verf met heel verrassende en zeer kunstige resultaten.

Ook deze week kwamen we met onze fluovestje en fietshelm naar school. We hebben al heel wat stickertjes verdiend.  Een paar kindjes hebben er al 16 verzameld :-) Wij zijn goed bezig! Volhouden is de boodschap.

Gisteren bouwden we met blokken onze klas in het klein, we maakten een maquette.  Daarna ging onze juf met een stift rond alle blokken en zo werd de maquette een plattegrond. Siranush was de fotograaf van dienst en zorgde voor de nodige foto's over deze activiteit.

Vandaag vertelde onze juf tijdens de godsdienstles het verhaal "Van wie is de wereld?" en mochten wij per 3 hierover een tekening maken.  Lukas was onze fotograaf van de dag en maakte er foto's van.

 


 

 

13/11/2015

Na een weekje vakantie waren we er weer helemaal klaar voor om er terug in te vliegen!  In de wensdoos zat de beloning die we kregen omdat we met heel de school superveel wafels verkocht hadden en daardoor het record van vorig jaar hadden verbroken.  We kregen 2 nieuwe ballen (joepie, nu kunnen we terug voetballen) en 3 springtouwen.  

Ons nieuwe woordje ontdekten we door te voelen en te proeven.  Met onze ogen dicht kregen van onze juf iets in onze handen, het was heel koud, glibberig en nat.  Kunnen jullie het raden........een ijsblokje :-)  Daarna vroeg de juf om opnieuw onze ogen dicht te doen en onze mond open.  We kregen een lepeltje met iets koud maar lekker in onze mond............mmmmm ijsroom!  Jullie hebben  natuurlijk al geraden dat we deze week het woordje ijs leerden.

Voor de vakantie leerden we splitsen tot 9 en deze week kwam daar ook 10 bij.  3 kindjes gingen met blokjes op zoek naar een splitsing van 10.

Op 1 en 2 november was het Allerheiligen en Allerzielen vandaar dat we dinsdagnamiddag een bezoek brachten aan het kerkhof in Vilvoorde. Bij heel wat graven stonden chrysanten.  We zagen ook het columbarium, de strooiweide en de graven van gesneuvelde soldaten. 

Tutti frutti deze week was kaki, de meeste kinderen kenden dit fruit niet.  Iedereen proefde een stukje en bijna iedereen vond het lekker.

Vandaag gingen we naar het Magritte museum in Brussel.  We namen de trein in Vilvoorde.  We aten ons 10-uurtje in een parkje tussen het Centraal station en het museum.  In het museum werden we in 2 groepjes verdeeld en gingen we ieder met onze eigen gids op stap in het museum.  Isabelle was onze gids.  Zij had een boek en een zakje met voorwerpen die met de kunstenaar te maken hadden mee.  Het eerst uur van de rondleiding keken we aandachtig naar een aantal schilderen van Magritte en vertelden we wat we zagen.  Jelle werd met een rode das, een bolhoed en een pijp eventjes het evenbeeld van een schilderij.  Zoals jullie in het fotoboek kunnen zien zijn er hier geen foto's van omdat er in het museum geen foto's mochten gemaakt worden :-(  Ook Aliya werd met 2 zwarte handschoenen, een bolhoed, een masker en een bril omgetoverd in een mysterieus persoon. Na de rondleiding gingen we naar het atelier en maakten we ons eigen kunstwerk.  Deze resultaten zien jullie wel in het fotoboek :-)  Hierna was het tijd om afscheid te nemen van Isabelle.  Zij was een fantastische gids en wij kregen complimentjes van haar omdat we ons prima gedragen hadden (ook de juf was heel trots op ons ! )

Voor we terug naar het station moesten picknickten we nog in hetzelfde parkje als in de voormiddag.  Er bleef ook nog eventjes tijd over voor een klasfoto.  Na de treinrit en de wandeling terug naar de klas bleef er nog wat tijd over om even na te praten.  We kunnen besluiten dat het museumbezoek een aangename ervaring was!

 


 

 

30/10/2015

In de laatste week voor de herfstvakantie leerden we ons 15de  woordje.  Juliette en Eva raadden wat er in de wensdoos zat, koekjes en snoepveters.  Met de snoepveter maakten we het woordje koek op het koekje en natuurlijk mochten we alles nadien lekker opsmullen:-)

Dinsdagnamiddag gingen we aan de slag met ons meegebrachte herfstmateriaal.  In groepjes van 3 ontwierpen we een herfstmandala.  In het fotoboek zien jullie enkele resultaten.  Na de activiteit hadden we onze handen vol met het opruimen van onze klas maar met de hulp van iedereen lukte dit wel.

Woensdag speelden we Ploem, de eekhoorn, in het bos.  Per 3 beelden we het liedje over Ploem uit.  Ook andere dieren uit het bos probeerden we uit te beelden.  Lewis veranderde voor even in een uil, Eva werd een egeltje en Aliya een kikker.  Om af te sluiten beeldden we per 2 een spin uit.  Na de speeltijd trokken we gewapend met plastiek handschoenen en vuilniszakken naar het Duchépark om afval op te ruimen.  We vonden heel veel lege verpakkingen van chips en koeken en lege blikjes en flesjes, anderhalve zak vol! 

Gisterennamiddag werkten we klasdoorbrekend met het 2de leerjaar.  We kregen een spinnenweb, een kat of een ketel op onze wang geschilderd waardoor we wisten bij welke juf we iets gingen doen rond Halloween.  Bij juf Amber sneden we groentjes waar soep van gemaakt werd die we deze middag allemaal mochten proeven.  Ze was superlekker!  Bij juf Tinne maakten we slingers en versierden we bekertjes.  En bij onze juf knutselden we een spookkasteel.

Deze morgen liepen er heel wat griezelige figuren rond op de speelplaats ;-)  Bij ons in de klas waren er heel wat heksen en skeletten, een vleermuis, een spook, een vampier,..........  Tijdens het schrijven van de k zette de juf griezelige muziek op zodat we in de sfeer bleven.  Net voor de middag kregen we ons eerste rapport! En deze namiddag keken we samen met het 2de naar een spannende film met een lekker drankje en een bekertje chips.  En dan gaan we nu een weekje met vakantie om goed uit te rusten want we hebben best wel hard gewerkt de voorbije weken.  We kennen al 15 letters en lezen al verhaaltjes in ons leesboek.  Het mondje van Mie Muis en splitsen tot 9 hebben we ook al onder de knie. En nog veel meer, teveel om op te noemen, we hebben niet stilgezeten ;-) 

Fijne vakantie

 


 

 

23/10/2015

Maandag leerden we het woordje doos en de letter d.  Woensdag stond er een wensdoos in de klas en er zat iets in.  De juf schudde ermee en Marjolein ontdekte wat erin zat.  De woordkaart met ons nieuwe woordje (poes) en onze nieuwe letter (oe). 

Dinsdag mochten een paar kindjes het kegelspel spelen want hiermee oefenden we de splitsing van 8.  In de namiddag nagelden de andere groep zijn spinnenweb.  Er werd weer stevig geklopt met mooie resultaten.  Juliette maakte er mooie foto's van. Volgende week mogen ze mee naar huis maar wees gerust: het zijn lieve spinnen ;-)

In W.O bekeken we verschillende bomen en hun vruchten en leerden we over de eekhoorn.  Vandaag keken we na Lettervos naar een filmpje over de eekhoorn en hoe uit een kastanje een kastanjeboom groeit.

In onze klas kijken en lezen we heel graag in boeken tijdens een vrij momentje. De zoekboeken en de weetboeken van Walt Disney behoren tot de favorieten.

Vandaag was het dag van de jeugdbeweging en 4 kindjes kwamen in hun outfit naar school en poseerden graag voor de foto ;-)

Toen we in de namiddag net aan ons laatste hoekje van hoekenwerk begonnen waren, ging het brandalarm af voor een brandoefening en moesten we zo snel mogelijk naar buiten.

Na de speeltijd bleef er nog wat tijd over om ritmeoefeningen te doen. Eerst deden we allemaal hetzelfde en daarna kreeg elke rij een ander ritme en dat maakte het wel een beetje moeilijker.

 


 

 

16/10/2015

Deze week kwam Aliya bij ons in de klas.  We hebben ervoor gezorgd dat ze zich snel op haar gemak voelde :-)

Ook juf Joke was er deze week.  Zij leerde ons het woordje oog en de letter oog.  In kleine groepjes gingen we op zoek naar rijmwoorden.  In een rekenlesje kwam pistache langs en die leerde ons taarten eerlijk te verdelen.  En in kleine groepjes oefenden we met een spel de klok verder in.  Vandaag bracht ze een zak vol met kleren mee die ze verstopte in de klas.  We moesten op zoek naar kleding die we in de herfst dragen.

De splitsing van 5 oefenden per 2 in met onze blokjes.  We maakten kennis met "een tangram".  Eerst knipten we de 7 stukjes zorgvuldig uit en daarna maakten we er een poes, een huis en 3 vogels mee. Vandaag maakten we één van deze voorbeelden op een gekleurd papier.

De MUVO-les van deze en volgende week staat helemaal in het teken van DE SPIN.  1 groepje leerde het liedje "De spin Wiedewin" en het versje "Spinnetje". In het andere groepje gingen we aan de slag met hamer en nageltjes en maakten we een spinnenweb. Er werd nogal geklopt hoor ;-)  Natuurlijk mocht een spin hierin niet ontbreken en die knutselden we donderdagnamiddag.

Tussendoor las onze juf nog het leuke prentenboek "Wie heeft er een scheet gelaten?" voor.  En dat er gelachen werd dat spreekt voor zich ;-)

Voor de foto's van deze week neem je maar een kijkje in het fotoboek.

 


 

 

9/10/2015

In het fotoboek van deze week kunnen jullie zien dat het een beestenboel was in onze klas :-)  Op maandag kwam de poes van Lukas op bezoek en op woensdag bracht Eva haar konijn, Bayramcan zijn parkieten en Marjolein  haar gekko's mee.  Al die dieren in de klas was toch wel speciaal.  De poes van Lukas mocht eventjes op ontdekking in de klas maar hij was toch wel een beetje bang  en verstopte zich onder het bureau van de juf.  Het konijn en de parkieten bleven in hun kooi zitten maar Marjolein nam de gekko's wel even uit het terrarium en we zagen ook hoe ze levende sprinkhanen verorberden.  Matteo nam als fotograaf van dienst heel wat foto's.

Maandag was het ook dag van de leerkracht.  Juf Ann bracht een T-shirt voor onze juf waarop wij onze namen mochten schrijven.  Natuurlijk heeft de juf de hele dag in dat T-shirt rondgelopen;-)  Het oudercomité zorgde voor een lekkere fruitmand. Dankjewel!

Woensdag was het voor de eerste keer dit schooljaar Tutti Frutti en kregen we een lekkere peer.

Tussendoor werd er natuurlijk ook nog gewerkt.  We leerden het uur en schreven niet alleen letters maar ook woordjes!

Deze week stond er ook voor de eerste keer echt hoekenwerk op het programma.  Er was een computerhoek waarop Bingel werd geoefend.  In de techniekhoek kon er met moeren en bouten geëxperimenteerd worden.  Blokkenbouwsels waren er in de rekenhoek en in de taalhoek moesten we op zoek naar letters in tijdschriften om woordjes mee te maken. In de puzzelhoek werd er ............................gepuzzeld :-) en in de W.O-hoek werd er een spel gespeeld.

Vandaag maakten we met de klas een mini-concertje met geluiden uit het bos. Bij verschillende prenten zochten we een bijpassend geluid.  Na wat oefenen leek het net of we midden in het bos zaten.  We hoorden krakende takjes, een specht, mussen, vallende kastanjes, een uil en ritselende blaadjes.

Maandag komt Aliya erbij in onze klas, we zijn dan met 24. We zullen ervoor zorgen dat zij zich vlug thuis voelt!  En juf Joke komt een hele week meehelpen en gaat af en toe een lesje geven in plaats van onze juf.


 


 

 

2/10/2019

Onze eerste maand in het 1ste leerjaar zit er al op !  We kennen al 10 letters en kunnen al splitsen tot 4 :-)

In het fotoboek van deze week krijgen jullie een hele reportage te zien over onze uitstap naar het park en over "Muziek op wielen". Natuurlijk zijn er ook foto's bij van de reken-, taal- en W.O-lessen.

Omdat de herfst is begonnen gingen we maandag naar het park.  We verzamelden herfstmateriaal en gingen op zoek naar kriebelbeestjes.  We vonden vooral slakken, maar ook een sprinkhaan en pissenbedden kwamen in onze loeppotjes terecht zodat we ze van dichterbij konden bekijken.  Er waren ook heel wat kruisspinnen in hun web. 

Dinsdag kwam "Muziek op wielen", naar onze school.  We gingen met 6 dieren op reis naar hun land en leerden een muziekinstrument van dat land kennen en bespelen.  In de vrachtwagen was er ook een tunnel, een trap waarvan de treden muziek maakten en een heleboel muziekinstrumenten die we mochten bespelen.  We leerden ook een aantal typische dansen aan van die landen.

Woensdag kwam juf Joke nog een keertje langs.

Donderdag gingen we turnen met de bus en dat vonden we heel plezant ;-)

Vandaag keken we naar aflevering 3 van lettervos en sloten we de week al dansend en zingend af met een paar leuke liedjes.

 


 

 

25/9/2015

In het fotoboek vinden jullie weer heel wat foto's over onze activiteiten van deze week.  Fotografen van dienst waren naast de juf en stagiaire Joke, Sacré, Lobke en Yada.

Een korte samenvatting van het verloop van deze week.  We leerden onze eerste woordjes vis en mis schrijven en ook de moeilijke schrijfletter aa leerden we schrijven.  Mie Muis, de slokkopmuis leerde ons de symbolen meer en minder dan.

Bij juf Tinne maakten we een lief visje dat plots kan veranderen in een gevaarlijke vis ;-).  Bij onze juf gingen we een kijkje nemen diep in de zee en speelden we met ballonnen en zeepbellenblazers.

Woensdag vierden we onze eerste jarige van dit schooljaar!  Sacré mocht 6 kaarsje uitblazen :-)

Op donderdag kwam juf Joke een kijkje nemen in onze klas, we kennen haar nog van in de 2de kleuterklas.  Volgende week woensdag komt ze nog een keer langs en in oktober komt ze een week en zal ze een aantal lesjes geven.

In W.O leerden we afval juist sorteren in de vuilbakken in de klas en op de speelplaats. We zijn nu echte specialisten ;-)

Vandaag luisterden we, omdat het mooi weer was, buiten naar het verhaal "Er is iets helemaal mis" en met het spelletje "de bom" sloten we de week spannend af!

 


 

 

18/9/2015

We begonnen de week met het kiezen van een taakje en het ophangen van de meegebrachte sokken.  Een wasdraad vol kleurige gevulde sokken hingen een hele week in onze klas.  Als tussendoortje probeerden we te voelen wat erin verstopt zat en dat was niet altijd makkelijk :-) In de rekenlessen werd er gemeten met koortjes en stroken en maakten we kralenkettingen met patronen.  Tijdens W.O zochten we wie er bij welke babyfoto hoorde. Soms zagen we het meteen en soms moesten we toch een beetje zoeken.  We vonden het leuk dat ook juf Tinne en onze juf een babyfoto hadden meegebracht (zo schattig).

In de godsdienstles speelden we het bijbelverhaal "Jezus ontmoet Zacheüs" na.  Met eenvoudige verkleedkleren veranderden we in Jezus, Zacheüs of mensen die naar Jezus kwamen luisteren.

Deze week leerden we de woordjes sok, aan en pen en Eva en Lewis mochten letters meppen ;-)

Donderdag was het slechte weer een echte spelbreker.  De laatste speeltijd bleven we dan maar in de klas om te tekenen of in een boek te kijken.

Vandaag zetten we onze handtekening bij de klasafpraken, hiermee beloven we aan onze juf en aan mekaar om ons best te doen om ons aan deze afspraken te houden. Ze hangen goed zichtbaar aan de deur in onze klas.

Om de week af te sluiten mochten we deze namiddag nog een keertje vrij spelen en daar genoten we van!   Veel plezier met het bekijken van de vele foto's in het fotoboek.

 


 

 

11/9/2015

In de loop van deze week brachten nog heel wat kindjes hun knuffel mee naar de klas.  Marjolein was de knuffelkampioen!

Met onze pennenzak en ons latje oefenden we ruimtelijke begrippen zoals op, onder, tussen, naast......Links en rechts oefenden we met behulp van ons schrijfpotlood.

De schrijfletters m en r schreven we met onze vinger en verf.  We kregen ons eerste leesboek en lazen er natuurlijk in :-)  De woordjes ik, maan, roos en vis kunnen we al lezen!

Tijdens MUVO werkten we in 2 groepjes.  Met juf Tinne speelden we met het spiegelbeeld en maakten we als astronaut een reis naar de ruimte.  Met onze juf keken we eerst naar een filmpje over de ruimte, daarna gingen we met wasco's aan de slag en maakten we een ruimtetekening.  Deze tekening overschilderden we met blauwe ecoline met een prachtige tekening als resultaat.  Ze hangen in de gang te pronken ;-).  Volgende week doen we dit nog eens maar wisselen de groepen om.

Sacré en Thomas mochten deze week als eersten letters meppen.  Een leuke manier om onze geleerde letters te automatiseren.  Volgende week mogen enkele anderen hun letterkennis demonsteren.

We bekeken mekaars foto's over onze familie tijdens de W.O-les en ook onze juf had foto's mee van haar familie.

Deze week gingen we voor de eerste keer in de klas van Juf Laurie naar Lettervos, letterdas kijken.  Je vindt deze filmpjes op schooltv.nl.  Je vindt daar ook over elk woordje dat we leerden een kort filmpje.  Leuk om ook thuis eens naar te kijken.

Na al dat harde werken was het tijd om nog eens te spelen.  Omdat het vandaag supermooi weer was, trokken we om de week af te sluiten naar het park.  Daar konden we ons uitleven op de speeltuin of een partijtje voetballen of tekenen met stoepkrijt. In het fotoboek van deze week vind je heel veel leuke foto's.


4/9/2015

De eerste week in het eerste leerjaar zit er al op.  Het was best een spannende week.  Dinsdag kwamen we verkleed als bouwvakker en met een steen naar school.  De juf stond ons op te wachten met een kruiwagen om onze stenen te verzamelen.  Met onze nieuwe grote boekentas liepen we fier over de speelplaats.

In de klas maakten we kennis met zoem.  Hij woont in de bloem in de klas en mocht mee op de foto met iedereen.  Deze foto's kan je nu bewonderen op onze deur op de kleurrijke windvliegers die we maakten.  We leerden al het woordje "ik" en kregen een klikklakboekje om de lettertjes in te steken. Voor de verjaardagstaart kleurden we een kaarsje en voor het takenbord maakten we een bij.

Op woensdag hadden we eindelijk onze eerste rekenles!  We telden voorwerpen tot 6 en kregen onze rekenboek waarin we met onze blokjes werkten.  De juf vertelde het verhaal "Krijg ik nog een kusje?".  Er zou een oppas komen bij beertje Bibop wanneer de maan er was maar dat zag beertje Bibop helemaal niet zitten.  Maan was dan meteen het 2de woordje dat we deze week leerden.  In ons klikklakboekje zitten nu al 7 letters waarmee sommige kindjes al nieuwe woordjes bouwden en lazen :-)

Donderdag brachten een aantal kindjes hun lievelingsknuffel mee en gingen we voor het eerst turnen met meester Peter. We kregen eindelijk ook huiswerk.  In de namiddag keken we naar een filmpje over "maan" en deden we mee met "Het vliegerlied" en "Steek je vinger in de lucht".

Vandaag gingen we voorwerpen ordenen en schreven we de letter m op een schrijfbordje met onze toverstift. In de namiddag mochten we spelen in de klas.  We konden kiezen uit de knikkerbaan, Knex, playmobile, puzzelen, lego of de autobaan. Dit hadden we echt wel verdiend ;-) Met het boek "Beer heeft een losse tand" sloten we de week af.  De fotografen Hamze en Eva zorgden samen met de juf voor heel wat leuke foto's voor in het fotoboek. Ga dus vlug eens kijken!