..  St.-Jozef Groenstraat
 
Welkom in het eerste leerjaar A van juf Ursula

KlasfotoWe zitten met 15 kindjes in de klas.  7 meisjes en 8 jongens. Luna, Alicia, Lucas, Theodora en Jaydon zijn nieuw op onze school. Matteo, Niels, Nahil, Jihane, Liliana, Nina, Demian, Alejandro en Darla zaten vorig schooljaar in de 3de kleuterklas bij juf Nini.  


teller

 

 

 

30/6/2015

Hier zijn we dan voor de allerlaatste keer dit schooljaar.  Gisteren gingen we naar het park spelen en picknicken samen met L1B en de 2 klassen van het 2de leerjaar.  De juffen trakteerden op een drankje en een koekje.  Het was een leuke dag.  s' Avonds was het dan oudercontact en kregen we onze laatste rapport.  Heel onze klas mag naar het 2de leerjaar. JOEPIE !

Vandaag gingen we eerst samen met de kleuters naar de kerk en daarna trakteerde onze juf voor haar verjaardag met een ijsje en een drankje en dat smaakte hoor ;-) De meisjes amuseerden zich met dansen en de jongens speelden voor de laatste keer dit schooljaar een partijtje voetbal.  En dan was het tijd om afscheid te nemen :-( .  Na nog een knuffel kon de vakantie beginnen. Het was een leuk schooljaar! De laatste foto's van dit schooljaar vind je terug in het fotoboek.

 

                                              fijne vakantie !

                 

 


 

 

26/6/2015

Maandag- en dinsdagvoormiddag hadden we onze laatste toetsen.  We lazen onze laatste leesboek nog uit en schreven nog een blaadje in ons schoonschriftschrift.  Dinsdagnamiddag maakten we met zout en stoepkrijt een ijscoupe. Ze staan te schitteren op onze grote tafel achteraan in de klas. In het fotoboek kan je ze ook bewonderen.  Woensdag speelden we verschillende gezelschapsspelletjes. We ruimden ook onze banken op.  Daarin ligt nu echt niet veel meer in :-)

Donderdagvoormiddag oefenden we samen met L1b de liedjes voor de misviering van dinsdag en was er nog tijd om te spelen met de knikkerbaan, de KNEX, ...en om de kleuren, te knippen en te plakken.  In de namiddag vierden we de verjaardag van Alejandro, hij wordt in de vakantie 7 jaar!  Daarna trokken we naar het park om te ravotten op de speeltuin en te voetballen.

Vandaag oefenden we nog een keer de liedjes en gingen we voor de laatste keer zwemmen dit schooljaar.  We mochten vrij spelen in het zwembad :-)  Na het zwemmen vierden we de verjaardag van Theodora, ook zij wordt 7 jaar in de vakantie! In de namiddag kwam juf Dorien op bezoek met haar zoontje Lowie.  Hij kan zo lief lachen!  En zo zijn we bijna aan het einde van het schooljaar gekomen.  Volgende week nemen we afscheid van het eerste leerjaar en zijn we klaar om naar het tweede leerjaar te gaan.  Maandag staat er nog een picknick in park Poot op het programma en dinsdag sluiten we het schooljaar af met een misviering en trakteert de juf nog voor haar verjaardag!  Zij wordt..........jaar in de vakantie ;-)

 


 

 

19/6/2015

Maandagnamiddag was er vrij spel hoekenwerk.  We konden kiezen uit de knikkerbaan, lego,  playmobil, de autogarage of strijkparels. 

Dinsdagvoormiddag gingen we naar het Bolwerk om er te kijken en luisteren naar een voorstelling van de academie voor muziek, woord en dans. In de namiddag vertelde de juf het verhaal "De mooiste vis van de zee".  In groepjes van 3 maakten we een stukje van de zee en kleurden we ieder een visje in en versierde hem.

Woensdag waren er de eerste toetsen, getallenkennis en begrijpend lezen.  Een paar kindjes vertelden ook over hun lievelingsdier.

Donderdag was er de spellingstoets en daarna gingen we voor de laatste keer turnen dit schooljaar :-).  In de namiddag kwam juf Tinne met haar baby Esmee op bezoek.  Wat is ze klein en schattig.  We gingen ook bij juf Dorien lezen voor ons AVI-niveau.

Vandaag was er de toets van metend rekenen en vertelden de laatste kindjes over hun lievelingsdier.  Deze namiddag werkten we ons stukje zee af met waterplanten, zand en schelpen en plakten we onze vissen erin.  Kijk maar in het fotoboek hoe mooi ze geworden zijn.

12/6/2015

Maandag maakten we ons cadeautje voor vaderdag verder af.  Het werden echt wel stoere fotokadertjes voor onze papa's:-).  In de godsdienstles maakten we een bootje van papier dat we dan mooi versierden.

Dinsdagvoormiddag deden we in groepjes rekenspelletjes, er werd gepuzzeld, met strijkparels gewerkt en het boodschappenspel gespeeld. In de namiddag was er een speciaal hoekenwerk.  De kleuters van de derde kleuterklas en de kinderen van L1A en L1B werden in groepjes per 4 verdeeld.  In de 3 klassen waren er telkens 7 verschillende activiteiten.  Nummer en kleur bepaalden in welke klas er welke activiteit moest worden gedaan.  Op deze manier maakten de kleuters op een speelse manier kennis met het 1ste leerjaar.  In het fotoboek zie je ze samen met de kindjes van het 1ste aan het werk.

Verschillende kindjes lazen op de leesstoel verder voor uit het boek over de hond Spook.

Donderdagnamiddag deden we samen met L1B waterestafetten :-) Eerst deden we flessen vullen met onze mond, daarna met een soeplepel en tot slot met een bekertje vol met gaatjes.  Bij het laatste spelletje probeerden we met onze mond een kers uit het water te halen.  Dat was voor heel wat kindjes een hele uitdaging!  Die kers mocht dan natuurlijk opgegeten worden.  Volgende week staan er vanaf woensdag in de voormiddag toetsen op het programma, in de namiddag is er dan tijd voor ontspanning en kan er gespeeld en geknutseld worden.

 


 

 

5/6/2015

We begonnen deze week met een nieuw hoekenwerk.  Het zat een beetje anders in elkaar als gewoonlijk.  Er waren 4 rekenhoeken. Er was een hoek waar we het uur en het half uur nog eens inoefenden, er was een hoek waar we winkeltje speelden, in een 3de hoek kwamen de meetkundige figuren aanbod en in de laatste hoek maakten we raamfiguren.

's Namiddags keken we samen naar Ring tv want er kwam een stukje over de eerstesteenlegging van onze school in!  De juf bracht ook het artikel uit de krant mee.

Net voor we naar huis gingen las Alicia nog een stukje voor uit haar boekje over de hond Spook.

Op dinsdag maakten we in de godsdienstles kennis met Adena en hoorden we dat niet iedereen zoals wij een kraan kunnen opendraaien om te drinken of ons te wassen. 

We begonnen ook aan ons cadeautje voor vaderdag (maar daar zijn natuurlijk geen foto's van want dan is het geen verrassing meer :-)).

Voor het schoolfeest van morgen bracht de juf een sjoelbak mee naar de klas.  Wij mochten alvast een spelletje spelen en zijn dus goed voorbereid voor morgen ;-)

Tijdens de W.O-les vandaag beelden een aantal kinderen beroepen uit die dan door de rest van de klas geraden moesten worden.

Na de boterhammen maakten we ons klaar om de hitte te trotseren en werd er veelvuldig zonnecrème gesmeerd! We speelden allemaal onder de bomen die voor voldoende schaduw zorgden. 

 


 

 

31/5/2015

Dinsdagnamiddag gingen we samen met L4 naar de bibliotheek.  We brachten onze geleende boeken terug en kozen een nieuw leesboek en prentenboek.  Terug in de klas bleef er nog wat tijd over om erin te lezen.

Woensdag en ook donderdag oefenden we het dansje en liedje voor de eerstesteenlegging op vrijdag.

Vrijdag kregen we van de juf allemaal een opdracht waarbij we een lichaamsdeel niet mochten gebruiken.  3 kindjes probeerden met 1 hand een knoop in een touw te leggen, 3 anderen tekenden geblinddoekt een huis, een ander groepje probeerde te voetballen zonder zijn benen te plooien, springend op 1 been slalommen tussen kegeltjes was ook een opdracht en zonder woorden een zin overbrengen was de laatste opdracht.  We ervaarden dat het allemaal wel lukte maar dat het best wel moeilijk was!

Vrijdagnamiddag was het dan eindelijk zover, de eerstesteenlegging van onze nieuwe school :-) Een beetje zenuwachtig stonden we vol ongeduld te wachten tot we mochten optreden.  Dat Ring-tv er was om te filmen en een fotograaf van Het Laatste Nieuws foto's kwam maken vonden we best wel spannend!  In ons fotoboek vind je hier spijtig genoeg geen foto's van want onze juf danste en zong met ons mee.  In de klas zullen we maandag samen naar het fimpje van Ring-tv kijken en het artikel uit de krant zit al klaar in de juf haar boekentas :-)


 


 

 

23/5/2015

Vorige week begonnen we de week sportief met een sportdag in het domein 3 Fonteinen.  We deden een heleboel activiteiten in een doorschuifsyteem.  We genoten van een actieve dag!

Omdat we in W.O rond het thema verkeer werkten, gingen we op leeruitstap in de buurt van onze school.  We gingen op zoek naar verkeersborden en hun betekenis en leerden oversteken aan een zebrapad. 

Nu maandag bracht onze juf kikkervisjes mee naar school.  Ze bleven een hele week in onze klas.  Gisteren nam de juf ze terug mee om ze weer vrij te laten in de vijver waar ze ze gevonden had.  Op deze manier zullen ze over een paar weken veranderd zijn in kleine kikkertjes.  We vierden ook de verjaardag van Matteo.  Hij werd 7 jaar op 16 mei! Net voor we naar huis gingen oefenden we het dansje voor de eerstesteenlegging verder in.  Volgende week vrijdag is het zover! 

Dinsdag oefenden we in groepjes in het gepast betalen met euro's of met centen en woensdag werkten we rond symmetrie en asymmetrie.  In de namiddag maakten we per 3 een partituur van verkeersgeluiden en voerden die uit voor de rest van de klas.  Er waren hele leuke en originele geluiden bij :-)

Donderdag gingen we op schoolreis naar Tivoli in Mechelen. Onder een stralende zon vertrokken we met de lijnbus richting Mechelen, een hele belevenis!  Voor we in Mechelen overstapten hadden we nog tijd voor koek en drank.  In de voormiddag werden we rondgeleid door Marie.  We vonden vooral de schildpad, het lammetje en de paarden interessant.  Na de picknick trokken we naar de speeltuin om nog een uurtje te ravotten.  Spijtig genoeg kwam hier voor Demian al na een kwartierje een einde aan.  Hij viel en brak zijn bovenarm en zit nu voor 6 weken in de gips :-(

Gisteren deden we een onderzoek naar wat planten nodig hebben om te groeien.  Hiervoor bracht de juf 2 margrieten mee.  's Morgens zette ze eentje in water, de andere stopte ze in de kast.  In de namiddag zagen we dat deze die in het water stond er nog mooi uitzag en dat deze uit de kast helemaal verwelkt was.  Planten hebben dus water, licht, warmte en lucht nodig om te kunnen groeien.  We sloten de week af met het bekijken van een aflevering van Ik, Mik, Loreland. 

Van de sportdag en de schoolreis vinden jullie een heleboel foto's in het fotoboek van deze week.

 


 

 

8/5/2015

We hebben een weekje overgeslagen omdat het maar 3 dagen waren.  Maar de foto's van vorige week krijgen jullie er deze week gewoon bij :-)

In de rekenles leerden we rekenen met het klavertje vier.  Met 3 getallen maakten we 2 + en 2 - oefeningen.

We werkten met het verhaal "Een vader met 2 zonen" in de godsdienstles.  De prenten die bij het verhaal hoorden probeerden we in de juiste volgorde te zetten.

Wanneer we een beetje tijd over hebben dan zitten we graag in de boekenhoek in boeken te neuzen of te lezen.

De juf gaf ons de opdracht om met materiaal uit onze bank een eenvoudige balans te maken.  Dat was een leuke opdracht, met ons latje en de rest van het materiaal uit onze pennenzak of onze staafjes en blokjes ontwierpen onze eigen balans.  Nadien gingen we wegen met de echte balans.

In hoekenwerk werd er druk verder geschroefd in isolatiemateriaal en hout.

Het konijn van Jihane kwam een dagje op bezoek in de klas.  Nadat we het konijn uitvoerig bekeken hadden kreeg het een rustig plaatsje in de gang.  Elke speeltijd namen we een kijkje en na de laatste speeltijd had ze in alle rust haar wortel opgegeten.

We maakten kennis met oppervlakte en omtrek.  We gebruikten kroonkurken  en touw.  Met een stukje touw maten we de omtrek van mekaars hoofd. 

Een tijdje geleden kregen we op onze bank een kaartje met daarop een vinger.  Deze vinger moest ons helpen om eraan te denken onze vinger op te steken.  Elke avond konden we een stukje van de vinger kleuren en wanneer de 10 stukjes gekleurd waren kregen we een kleine beloning uit de kiesdoos van de juf.

Woensdag  vierden we de verjaardag van Darla.  Zij werd 7 jaar!

Deze week was het ook de verkeersweek.  We konden bolletjes verdienen als we te voet, met de step of de fiets naar school kwamen.  Deze bolletjes werden verzameld op Sam de verkeersslang.  We hebben goed ons best gedaan want we hebben 3 beloningen verdiend.  Volgende week maandag krijgen we iets lekkers, dinsdag mogen we langer spelen en woensdag is er muziek tijdens de speeltijd.  Gisteren bracht heel de klas zijn fiets mee en gingen we naar het park voor een fietsparcours.  Dit vonden we heel plezant! En vandaag sloten we de verkeersweek af met een fietsbellenconcert.  Er werd zo luid gebeld dat ze het in de andere school konden horen!

 


 

 

24/4/2015

Na 2 weken vakantie zijn we opnieuw vertrokken voor het laatste stukje van het schooljaar.  In W.O speelden we een stellingenspel over gezond of niet gezond.  Aangezien bewegen gezond is en het mooi weer was speelden we dit spel buiten tussen de bomen.

We maakten kennis met de kunstenaar Acrimboldo, deze kunstenaar schilderde portretten gemaakt uit fruit en groenten.  In groepjes maakten ook wij ons eigen kunstwerk met fruit en groenten.  Nadien gingen we met onze reclamefolders aan de slag.  We knipten fruit en groenten uit en ontwierpen hiermee een kunstwerk.

Met gele en bruine eitjes en 2 lege eierdozen van 10 stuks oefenden we de brug over de 10 sommen.  En iedere rekenles startten we met het maken van een brugsom aan het bord. We hebben het al onder de knie!

Donderdag vierden we de verjaardag van Nahil, hij werd 7 jaar!  Er stond ook een nieuw hoekenwerk op het programma  In de computerhoek oefenden we op Bingel de oefeningen van blok 9 van rekenen, in de spelletjeshoek speelden we een spel over de voedingsdriehoek, in de knutselhoek vouwden we een kikker en in de techniekhoek mochten we expermimenteren met schroeven en schroevendraaiers.  Ook de foto's van deze week vind je in ons fotoboek.

 


 

 

3/4/2015

In deze laatste week voor de paasvakantie speelden we met schaduwen, gingen we met de meetlat aan de slag en speelden we met water om te leren over de liter.  Het hoekenwerk stond helemaal in het teken van pasen en de lente.  We tekenden en schilderden lentebloemen.  Bij het schilderen gebruikten we vorken en wattenstaafjes.  Met papier maakten we grappige kippen en met de strijkparels maakten we kuikentjes en paashazen.  Om al een beetje te oefenen verstopte onze juf gisteren en deze morgen 2 sprekende eitjes in de klas. We waren wel een beetje teleurgesteld dat er deze morgen in onze mooie mandjes geen chocolade eitjes lagen.  Maar gelukkig lag, toen we van de kerk terugkwamen,  heel onze speelplaats vol met paaseitjes.  We verzamelden ze en vulde er in de klas onze mandjes mee.  En natuurlijk mochten we er na onze bokes eentje opeten, mmmm lekker!  Deze namiddag trokken we naar het Duchépark. Heel enthousiast verzamelden we vuil, we zochten in alle hoekjes en tussen de struiken. Nadien bleef er nog wat tijd over om in de speeltuin te spelen.  Terug op school gooiden we alles in de afvalcontainer en kregen onze handen een goede wasbeurt. Terug in de klas las Alejandro nog een leuk gedichtje voor dat helemaal paste bij Pasen (het ging over de letter ei) en toen waren we helemaal klaar voor de paasvakantie!   Je vindt alle foto's in ons fotoboek.  Fijne vakantie!

 


 

 

27/3/2015

Maandagvoormiddag zijn we naar het toneel "Z van zokken" gaan kijken in het CC Bolwerk.  Het was een leuke voorstelling over een koning en een koningin. 

Dinsdag brachten we leuke hoeden, petten of mutsen mee om zelf toneel mee te spelen.  We kozen er één uit, zetten het op ons hoofd en werden voor eventjes een brandweerman, een fietser, een politieagent, een presentator, een dame, ...........

In september had de juf ons gemeten en nu 6 maanden later heeft ze dat opnieuw gedaan.  Doordat de juf met 2 kleuren heeft gewerkt kunnen we op het papier aan de kast achteraan in de klas heel goed zien hoeveel iedereen gegroeid is :-) De juf heeft er ook een foto van getrokken.

Tijdens de wiskundeles deze morgen leerden we 1, 2, 5, 10 en 20 cent kennen.  Om te testen of we ze goed kenden deden we er een voelspelletje mee.  Het was vooral moeilijk om 2 en 10 cent eruit te halen.

Onze paasboom in de klas hangt al goed vol met figuurtjes en dat wil zeggen dat Pasen nu echt heel dichtbij komt.  Onze paasmandjes staan al een tijdje klaar en we hopen dat we er volgende week vrijdag eitjes in vinden!


 


 

 

20/3/2015

Deze week was iedereen gezond en wel terug in onze klas!  De jeugdboekenweek ging van start en bij ons is Grietje Vanderheijden komen voorlezen.  Ze heeft ook een toch wel een beetje een speciaal gedicht over Assepoester voorgedragen.  Het was een leuk half uurtje :-)

In het hoekenwerk konden we kiezen om met de computer te werken,om een rekenpuzzel te maken,om het vier op een rij snoetjesspel te spelen o fom een klokje te. maken

Donderdagvoormiddag zijn we brood gaan bakken in het MOT in Grimbergen.  We begonnen met bloem, water, zout en gist goed te mengen tot deeg.  Daarna moest het deeg een tijdje rusten zodat het kon rijzen.  Terwijl konden we onze koek opeten en even buiten op de speeltuin spelen.  Hierna moesten we het deeg opbollen en dan was het bijna klaar om te bakken.  Nog even laten rusten op de warme oven en dan mocht het de oven in.  De stenen oven was met hout warm gestookt.  Terwijl onze broodjes in de oven staken gingen we een kijkje nemen in de watermolen.  Hier zagen we hoe het graan tot meel werd gemalen met de kracht van het water.  En dan waren onze broodjes gebakken.  We kregen ze nog warm in een zakje mee naar school en 's avonds konden we ze thuis lekker opeten.  In het fotoboek zie je ons aan het werk!

Vandaag was er de zonsverduistering!  Gelukkig klaarde het rond half 11 even op zodat we met een speciaal brilletje konden zien hoe de maan voor de zon kwam te staan en een groot deel van de zon deed verdwijnen.  Toch wel een speciale ervaring.

 


 

 

13/3/2015

Deze week was de week van de zieken.  Op maandag waren er 11 kindjes, op dinsdag nog 10 en op woensdag bleven we nog met 9 over.  Gelukkig waren we op donderdag en vrijdag terug met 11. Hopelijk is volgende week iedereen terug gezond en wel!  Want op dinsdag komt Grietje Vanderheijden voorlezen en op donderdag gaan we brood bakken in het MOT in Grimbergen.

Dinsdagnamiddag kropen we eventjes in de televisie om ons lievelingsprogramma aan te kondigen.

We oefenden op het bord woorden met -ng en -nk in.

In de rekenles experimenteerden we met spiegeltjes en zochten we naar voorwerpen waarin we ons konden spiegelen.

Theodora, Liliana, Lucas en Nina lazen voor vanop de leesstoel.

Donderdagnamiddag gingen we voor de eerste keer naar de bibliotheek.  We leenden ieder 1 leesboek en 1 prentenboek voor in de klas.

Vandaag werkten we rond het gedicht "keer mij om" en gingen we in groepjes op zoek naar woorden die je kon omkeren.  We vonden er een heleboel!

Voor de foto's van deze week neem je best een kijkje in het fotoboek.

 


 

 

6 maart 2015

Ook deze week stond volledig in het teken van piraten.  Op maandag vonden we een 2de puzzelstukje en een nieuwe opdracht in de klas.  We moesten op zoek naar 6 verschillen tussen 2 piraten en dat lukte zonder veel moeite.  Woensdag vierden we niet alleen de verjaardag van Demian die 7 jaar werd maar vonden we ook het 3de puzzelstukje en een nieuwe opdracht.  Piraat Tijs vroeg ons om 2 minuten stil te zijn en dat was niet zo'n makkelijke opdracht maar gelukkig lukte het ons toch.  Nu begon het echt spannend te worden want onze schatkaart was bijna volledig. Vol ongeduld keken we uit naar vandaag!  En vandaag puzzelden we met het laatste stukje de schatkaart in mekaar en konden we op zoek naar ......de schat!  Deze middag trokken we onze stoere piraten T'shirt aan en zo waren we helemaal klaar om te gaan zoeken.  Volgens de schatkaart was de schat verstopt naast het buurthuis in het park.  De spanning steeg en we doken tussen de stuiken om te zoeken maar............de schat was verdwenen.  Alleen een wit lintje was achtergebleven.  We begrepen er niets van en waren toch wel een beetje teleurgesteld want nu kwamen we nog altijd niet te weten wat de schat was :-(  Maar gelukkig liep alles toch nog goed af en vonden we onze schat een beetje verder, blijkbaar had een behulpzame dame hem verplaats omdat ze bang was dat de hondjes tegen onze schat hun plasje zouden doen ; -)

Vol ongeduld lazen we het laatste briefje van piraat Tijs en .....hij had nog een laatste opdracht voor ons.  We moesten eerst een piratenlied zingen en pas dan mochten we de schat openmaken.  Alejandra en Stijn waren de geluksvogels en ontdekten "gouden muntstukken" en popcorn.  Opgelucht en blij keerden we terug naar de klas waar we ons piratenthema afsloten met een piratenfilm en popcorn!  Heel wat leuke foto's vinden jullie in het fotoboek.

 


 

 

27/2/2015

Maandagmorgen stond er in de klas een fles met een brief in!  Deze brief was van piraat Tijs, hij heeft onze hulp nodig bij het zoeken naar de schat.  Maar eerst moeten we bewijzen dat we goede piraten zijn en 4 opdrachten tot een goed einde brengen.  Na elke opdracht krijgen we een stukje van de schatkaart.  Vandaag kregen we het eerste stukje van de schatkaart want woensdag slaagden we erin het geheimschrift te ontcijferen.  De 2de opdracht die we vandaag kregen was in de doolhof de weg naar de schat zoeken.  En ook daarin zijn we gelukt.  We kijken dus vol spanning uit naar maandag!

Maandagnamiddag  schreven we een brief naar ons thuis.  Dinsdag trotseerden we de regen om onze brieven in de rode brievenbus aan de Gifi te posten.  En......woensdag en donderdag zat onze brief bij ons thuis in de brievenbus :-)

Dinsdagnamiddag kleurden we eerst een piratenvingerpopje om er nadien in de kleine poppenkast (kamishibai) een verhaaltje mee te spelen.

Op aswoensdag is de vasten begonnen en tellen we dus 40 dagen af naar Pasen.  In onze paasboom hangen nu al 9 figuurtjes.

Tussendoor speelden we met het piratenschip.

We speelden in groepjes het rekenspel en het sprinkhanenspel speelden we in 2 groepen aan het bord. Iedere groep is 1 keer gewonnen!

Donderdagmorgen kwam er een meneer vertellen over Congo.  Hij had heel veel foto's mee en we zagen dat de mensen en de kinderen in Congo heel anders leven dan wij.

In de namiddag was er het piratenhoekenwerk samen met L1B.  We ontcijferden geheimschrift, we tekenden onszelf als piraat, we tekenden een doodshoofd op onze witte t'shirt en we maakten 1 blaadje van ons piratenverhaal.

Vandaag vierden we de verjaardag van Liliana, zij is 7 jaar geworden!

Deze week vind je heel veel foto's in het fotoboek.

 


 

 

13/2/2015

Deze week ging het in W.O over hoe we leren spreken, hoe onze stem werkt en hoe een telefoon of gsm werkt.  In de klas staan verschillende telefoons van heel vroeger, van vroeger en van nu.  We stelden vast dat telefoons van vroeger met een draad werkten, heel zwaar wogen en je er alleen maar mee kon telefoneren.  Wat een verschil met de telefoon van nu, superlicht, je kan er mee bellen, sms'sen, foto's mee trekken, spelletjes mee spelen......

Omdat het deze week carnaval was schilderden we in groepjes van 3 een kleurrijke clown.  Met de kleuren blauw, rood en geel maakten we 6 kleuren. We maakten ook nog een gekke bril en poseerden hiermee natuurlijk voor een geweldige klasfoto :-)

In de rekenles gingen we op zoek naar voorwerpen waarop cijfers te vinden zijn en dat zijn er echt wel heel veel hoor! Met 2 dobbelstenen speelden we in groepjes van 3 een telspel.

Vandaag werkten we nog tot aan de speeltijd en daarna was er tijd om te spelen met de autobaan, de knikkerbaan, de playmobil, de knex en de lego. Ondertussen knutselden we ook al een stukje van een piratenschip in mekaar.  Na de boterhammetjes en de speeltijd was het tijd voor de carnavalstoet.  We trokken met heel de school verkleed de straat op en gooiden met massa's confetti.  En nu kunnen we genieten van een weekje vakantie!


 


 

 

6/2/2015

Deze week telden we tot 20, eerst met materiaal en dan met een staafje en blokjes.  We speelden een dobbelsteenspelletje in de godsdienstles.  Afhankelijk van welke kant van de dobbelsteen bovenaan lag werd er geknuffeld, een schouderklopje gegeven, over het hoofd geaaid, een zoentje gegeven, arm in arm rondgestapt of neuzeneuze gedaan met een klasgenootje.

Omdat het in de W.O les ging over praten met ons lichaam dansten we eerst het hokiepokielied.  We lieten ook zien dat je zonder woorden met je gezicht, met een gebaar of met een houding iets kan vertellen.

Gisteren stapten we naar Hazeweide om te turnen.  In de sporthal konden we ons uitleven in een doorschuifsysteem.  Zoals je op de foto's kan zien, is daar veel leuk materiaal om mee te turnen.

Vandaag bewogen we ons als dieren, de rest van de klas moest raden welk dier werd uitgebeeld.  Bij de olifant, slang en kikker was dat makkelijk, bij de poes en de spin duurde het langer voor het werd geraden.

En dan was eindelijk het moment aangebroken waar we al heel de week naar uitkeken, de uitreiking van ons letterdiploma!  We werden uitgenodigd op een echte receptie met champagne en letterkoekjes en kregen van onze juf ons diploma. We kennen nu alle letters!

 


 

 

1/2/2015

In de wiskundeles leerden we dat het afhangt van waar je staat wat je kan zien.  De juf vroeg aan een paar kinderen om een foto te maken met daarop de frituur, de vlieger in onze klas en de bloem aan de muur.

Deze week begonnen we met een nieuw hoekenwerk.  In de puzzelhoek maken we leespuzzels, in de rekenhoek werken we met picoloborden, in de spelletjeshoek spelen we het + en - spel en in de techniekhoek experimenteren we met verschillende tangen om nagels uit stukjes hout te verwijderen. En de meisjes zijn hier echt wel goed in!  Zij kregen alle nagels uit het hout ;-)

We maakten ook kennis met de kunstenaar Peko en bekeken een aantal van zijn schilderijen.  Met een venstertje gingen we op zoek naar een mooi stukje uit het schilderij.  Dit stukje probeerden we dan zo goed mogelijk na te tekenen.  Er zijn echte kunstwerkjes gemaakt.  In de gang en in het fotoboek kan je de resultaten bekijken.

Donderdag was het gedichtendag.  Het gedicht "Mijn oe" stond in onze les centraal.  Eerst gingen we op zoek naar woorden met oe, daarna kozen we van de dichter een andere titel en zochten woorden die hiermee te maken hadden.  Uit deze woorden kozen we er een aantal waarmee we dan ons eigen klasgedicht maakten.  Wie het gedicht graag wil lezen, je vindt het aan de muur in de gang.

Om het thema water af te sluiten bekeken we allerhande kleding.  In elk kledingstuk vonden we een etiket met informatie.  We ontdekten dat niet elk kledingstuk op dezelfde temperatuur gewassen mag worden en dat sommige kledingstukken niet in de wasmachine mogen of helemaal niet gewassen mogen worden.  Dus mama's wij kunnen vanaf nu de vuile was sorteren :-)

 


 

 

23/1/2015

Deze week begon met de verjaardag van Alicia en Lucas.  Ze werden 7 jaar! In de namiddag mochten we vies, stinkend water zuiveren met behulp van een fles, grote en kleine stenen en zand.  We maakten in ons groepje zelf foto's van de verschillende stapjes en het eindresultaat. 

Bij godsdienst gaat het over ons lichaam en hoe belangrijk het is dat we er goed voor zorgen.  We speelden buiten enkele spelletjes om te ervaren hoe het voelt als je lichaam niet helemaal in orde is.  Zo deden we een balspel waarbij een aantal kinderen maar 1 hand mochten gebruiken en speelden we tikkertje waarbij een aantal kinderen op 1 been moesten springen. De bal opvangen met 1 hand was helemaal niet gemakkelijk en bij tikkertje werd je natuurlijk heel snel getikt wanneer je maar op 1 been mag springen.

Met het deksel van een schoendoos, afgedankte kleurpotloodjes en houtlijm maakten we dinsdagnamiddag onze eigen knikkerdoolhof.  Vandaag was alles goed droog en konden we er mee spelen.  Bij sommige kinderen kwamen er tijdens het spelen potloodjes los, waarschijnlijk waren ze niet stevig genoeg vastgelijmd.

Lezen gaat ondertussen al heel goed zodat we regelmatig in groepjes kunnen lezen.

Donderdagnamiddag maakten we zelf regen met een pot met heel warm water en een pot met ijsblokjes.  Het warme water gaf damp af en deze damp koelde af toen hij in aanraking kwam met de ijsblokjes en veranderde dan in waterdruppels (regen).  Op de laptop keken we naar een filmpje over de kringloop van het water.  In het fotoboek kan je het allemaal bekijken.

 


 

 

16/1/2015

Deze week stond in het teken van toetsen maar deze zijn nu achter de rug!  Ook het weer liet zich deze week niet van zijn beste kant zien.  Bij momenten viel de regen met bakken uit de lucht en konden we onmogelijk even buiten gaan spelen.  We keken dan maar naar een film of we puzzelden of tekenden.  Gelukkig kregen we vandaag opnieuw de zon te zien en we duimen dat het ook volgende week droog blijft en stiekem hopen we ook op sneeuw.  Maar aangezien deze nog op zich laat wachten maakten wij dan maar op blauw papier met witte verf sneeuwmannetjes.  Nadat ze voldoende droog waren gaven we ze een leuk gezicht, een sjaal of gekke hoed.

We keken ook naar het verhaal "Kikker in de kou".  Nadien mochten we het verhaal naspelen in de klas.  Dat vonden we allemaal heel plezant.  Natuurlijk wilde iedereen graag de rol van kikker en dat zorgde wel voor een beetje gemor. De 4 toneeltjes waren o leuk om naar te kijken. Bijna alle foto's in het fotoboek gaan over deze toneeltjes.

 


 

 

9/1/2015

De eerste week van 2015 en onze eerste week in onze nieuwe klas zit er alweer op!  Op maandag, dinsdag en woensdag konden we genieten van een aangenaam zonnetje, spijtig was dit op donderdag niet meer het geval. 

In het turnlokaal van de kleuters speelden we het busspel om zo te komen tot + en - sommen.  De buschauffeur vertrok met een lege bus en bij iedere bushalte stapten er kinderen op de bus of stapten er af. We legden telkens de bijbehorende som.

In het hoekenwerk konden we kiezen uit het waterspel, het babbelspel, bingel en het maken van een pindasnoer.

Dinsdag kwamen de kleuters van de 2de kleuterklas 3-koningen zingen bij ons in de klas.  Ze hadden mooie sterren bij. We oefenden mkm-woorden met ons klikklakboekje en aan het bord.  Nadat we het woordje hadden gemaakt mochten we het met krijt op het bord schrijven.  In de namiddag maakten we een sneeuwman van woorden, de resultaten hiervan kan je bewonderen in de gang of aan het raam in onze klas. 

In W.O leren we over water.  We maakten een mooie collage met prenten die met water te maken hebben en we stelden vast dat het water dat uit de kraan komt proper is en dat het water dat we door het afvoerputje gieten vuil water is.

Vandaag gingen we ook nog skiën, allé we deden toch alsof en we leerden het liedje "Brr, wat een kou." Voor wat beeldmateriaal neem je best een kijkje in het fotoboek van deze week. 

 


 

 

22/12/2014

Deze laatste week van het jaar stond vooral in het teken van verhuizen.  In onze klas stapelde de dozen zich op en tegen woensdag waren alle kasten leeg en stond alles klaar om te verhuizen naar onze nieuwe containerklas.  Wij maakten ook onze eigen bank leeg.  In de namiddag verhuisde alles behalve onze stoeltjes, die verhuisden we vrijdagnamiddag zelf naar onze nieuwe klas.  We stopten ook ons materiaal terug in onze bank en we kregen een kleine rondleiding. In het fotoboek zie je ons aan het werk.

Woensdag, donderdag en vrijdag speelden we met de strijkparels, de autogarage, de playmobile.......Tussendoor oefenden we ook onze nieuwjaarsbrief en ons verhaal voor de kerstviering.  Donderdag kregen we ons rapport en op vrijdag hadden we een kerstfeestje met de pakjes vanonder de kerstboom en lekkere chips. En zo zetten we een punt achter het eerste trimester en kunnen we nu eerst genieten van een welverdiende vakantie en fijne feestdagen! Tot 5 januari 2015!

 


 

 

12/12/2014

Nu de Sint terug naar Spanje is, is het tijd om de kerstboom te zetten.  Maandagmorgen zetten we de kerstboom in onze klas. De lichtjes zorgen vooral 's morgens voor gezelligheid :-) Er liggen ook al pakjes onder!

Dinsdag gingen we samen met de klas van juf Tinne, de klas van juf Rebecca en de klas van juf Amber naar het kindermuseum in Elsene.  Een gids nam ons de hele dag mee doorheen de verschillende kamers van het museum.  De foto's in het fotoboek geven een sfeerbeeld. We vonden het een leuke dag in een superleuk museum.

Ondertussen is onze juf al begonnen met inpakken want volgende week woensdag verhuizen onze kasten en banken naar onze nieuwe klas in de containers.  Dat wordt een hele karwei want onze klas is op de 1ste verdieping!

Donderdag mochten we in de W.O les proeven om zo bitter, zuur, zout en zoet te leren onderscheiden.  We proefden van citroen, zure augurkjes, pompelmoes, witloof, zoute stokjes, letterkoekjes en chocolade centen.  Er werden vooral vreemde gezichten getrokken bij de citroen, de zure augurk en het witloof :-) De koekjes en de chocolade vielen beter in de smaak.


 


 

 

5/12/2014

Ook deze week heel wat leuke foto's in het fotoboek :-)

Bijna heel de week stond in het teken van Sinterklaas.  In het weekend was opruimpiet langs geweest.  We vonden in onze bank een leuk kaartje en een chocolade cent omdat onze banken prima opgeruimd waren! Toen we dinsdag in de klas kwamen zagen we op de bank van Jihane en Alicia een halfopgegeten koek liggen.  Dit was het werk van de snoeppiet die reuzehonger had van al dat harde werken.  Gelukkig had hij voor ons letterkoekjes en pepernoten achtergelaten en voor de juf had hij een pietenbeschuit gemaakt. Op woensdag zaten er pennenzakken in de verkeerde banken, stonden er banken achterstevoren, hing onze getallenlijn door mekaar en ook met de woord- en letterkaarten was geprutst.  Op het bord stond de boodschap " Ik heb jullie gefopt".  Foppiet was dus langsgeweest.  Op donderdag, we waren rustig aan het werken, werd er opeens heel hard op onze deur geklopt.  Iedereen schrok, ook onze juf.  Na een tijdje durfde Liliana toch de deur opendoen en........er lagen een pot met letterkoekjes en een pakje op de grond.  Op de pot stond een boodschap van de leespiet, we moesten woordjes maken met de koekjes vooraleer we ze mochten opeten.  In het pakje zaten pietendiploma's die we verdiend hadden omdat we dinsdag keigoed waren in daklopen, schoorsteengooien en pakjes dragen :-)  Deze morgen was onze klas volgestrooid met pepernoten en stonden er cadeautjes klaar.  Onze tekeningen en al het lekkers voor Slecht Weer Vandaag waren uit onze schoenen verdwenen.  In de plaats lagen er een mandarijntje en letterkoekjes.  

In W.O leerden we deze week alles over het paard van Sinterklaas en over de schoenen van Zwarte Piet.  Met kosteloos materiaal maakten we onze eigen boot.  Volgende week testen we uit of ze goed blijven drijven.

In de rekenles ging het over wegen.  Eerst gebruikten we onze armen als een balans en nadien werkten we met een echte.  We stelden vast dat een potje zand zwaarder weegt dan een potje erwtjes of rijst.

Om de week af te sluiten speelden we met het gekregen speelgoed van Sinterklaas.  De jongens zetten de garage in mekaar en de meisjes maakten een kapsalon, een babykamer en een keuken van playmobil.  En volgende week is het tijd om.................de kerstboom te zetten.

 


 

 

28/11/2014

Zoals je in het fotoboek kan zien is het een leuke maar drukke week geweest :-)

Maandagmorgen begon de voorleesweek met het voorleesontbijt, bijna iedereen van onze klas kwam in pyjama naar school.  Bij een boke met choco of confituur en een chocomelkje vertelde de juf het verhaal "Op avontuur".  Zaterdag was de Sint in Vilvoorde aangekomen, er stond een artikel in de krant en op Ring tv was er een fimpje over.  De hoogste tijd dus om met onze aftelkalender te beginnen.  We mochten allemaal met ons lievelingsboek op de foto, nadien tekenden we deze foto na.  De resultaten kunnen jullie zien hangen in de gang aan onze klas.

In de mail-box van onze juf zat er een mailtje van........Sinterklaas.  Hij komt op vrijdag 5 december naar onze school.  We wachten vol spanning af welke pakjes er in de zak van zwarte piet zullen zitten.  Misschien komt één van de zwarte pieten volgende week al wel eens langs..............

Alle hoeken in hoekenwerk hebben te maken met Sinterklaas.  Op de computer kunnen we 4 sintspelletjes spelen, we maken een zwarte piet om op te eten, we worden allemaal een zwarte piet en we rijmen mee met de rijmpiet.

Deze week leerden we echte sommen maken en gepast betalen in de rekenles.

Woensdagvoormiddag kwam de mama van Luna voorlezen, ze verteld het verhaal van Tiny op school.  We vierden ook de verjaardag van Niels die 6 jaar werd!

In de W.O-les keken we naar een filmpje over boten en testten we zelf uit welke voorwerpen drijven en welke zinken.

Deze voormiddag kwam de papa van Alejandro voorlezen.  Hij vertelde een verhaal over een acrobaat met een wel heel speciale naam.  In de namiddag las de mama van Niels "Te heet om te knuffelen" voor.  Een superleuk verhaal om de voorleesweek mee af te sluiten!


 


 

 

21/11/2014

Maandag vonden we in de wensdoos voorwerpen die te maken hadden met het nieuwe woordje.  Er zaten een fles handzeep, een stukje zeep, een bellenblaas en een zakje wasmiddel voor in de wasmachine in.  We wisten natuurlijk meteen dat het over het woordje zeep zou gaan :-).  Met de bellenblaas probeerden we om ter grootste bellen te blazen.

In de rekenles sorteerden we brieven per straat, zetten dat aantal om in blokkentorens die we dan overzetten in een tabel.  We maten ook met strookjes de wegen van 2 postbodes om te weten te komen welke weg de kortste was.

Op dinsdag vierden we de verjaardag van Luna, zij werd 7 jaar!  Met verschillende soorten pasta maakten we een tekening om de zaal mee te versiering voor ons spaghettifestijn op zaterdag.

Deze week lazen we voor de eerste keer per 2 in ons leesboek en dat lukte al heel goed hoor!

Op donderdag speelde Jihane voor brievenbus.  Een aantal kinderen speelden postbode en bezorgde de post bij Jihane.  Wanneer de post in de brievenbus paste was er geen probleem maar met een aantal poststukken lukte dit niet.  Gelukkig kwam Nina op het idee om dan aan te bellen en de post op deze manier op het juiste adres te bezorgen. Met chocolade centen oefenden we "2 minder en 2 meer" en met letterkoekjes oefenden we het dubbel.  Het leuke was dat we na de les de koekjes en centen mochten opeten, mmmmmm lekker!

De foto's van deze week vind je in het fotoboek.

 


 

 

14/11/2014

In deze korte week begonnen we woensdag al meteen met een spannende activiteit.  Onze juf vroeg ons om onze ogen dicht te doen en onze mond open.  We gingen iets lekkers proeven maar we mochten niet schrikken!  Het was een lepeltje vanille-ijs.  Het was dan ook niet moeilijk om onze nieuwe woordje te raden "ijs" :)

Vorige week maakten we de maquette van onze klas.  Om de plattegrond van onze klas te maken ging onze juf met een stift rond een voorwerp op de maquette en nam het voorwerp dan weg.  Op deze manier kregen we de plattegrond van onze klas.

Op donderdag luisterden we naar het verhaal "Van wie is de wereld?" en maakten dan in groepjes de wereld van de leeuw en zijn jong, de beer en zijn jong, de haai en zijn jong en de papa en zijn kindje.  We merkten op dat de wereld van iedereen is en dat we zorg moeten dragen voor de wereld.

Vandaag maakten we onze briefjes voor Sinterklaas.  In speelgoedfolders knipten we uit wat we graag voor in de klas zouden willen en we maakten er ook nog een mooie tekening bij of schreven er iets bij.  De juf stak al onze brieven in een grote omslag en stuurt deze op naar Sinterklaas.  Afwachten wat hij zal brengen.........

We vertelden aan mekaar wat we later als we groot zijn graag willen worden en we probeerden een aantal beroepen uit te beelden. Terwijl we op L1B aan het wachten waren om naar Mik te kijken toonde Theodora het dansje dat ze had geleerd in de les zumba.  Zoals je in het fotoboek kan zien dansten alle meisjes vol enthousiasme mee en keken de jongens er liever naar.

 


 

 

7/11/2014

Goed uitgerust na een weekje vakantie trokken we maandagmorgen naar het kerkhof.  We zagen veel bloemen bij de graven en het colombarium.  De graven van overleden soldaten zagen er allemaal hetzelfde uit.

Lezen gaat al heel goed, we kunnen al lezen in eenvoudige leesboekjes uit onze boekenhoek of van de bibliotheek.

Met onze blokjes maakten we blokkenbouwsels na uit ons rekenboek.  In de namiddag vierden we Jaydon zijn verjaardag, hij werd in de vakantie op 29 oktober 6 jaar!

Dinsdag maakten we met vlaggetjes verschillende patronen en leerden we de splitsing van 9 door zoals de postbode brieven te sorteren per straat.  Er waren er voor de pen-straat en voor de boek-straat. In de namiddag leerden we de kunstenaar Giacometti kennen.  Na eerst zelf aan de hand van foto's allerlei bewegingen te hebben nagedaan gingen we aan de slag met pijpenragers en zilverpapier.  Nadat ons mannetje klaarwas lieten we het een beweging maken.  Zo zijn er die dansen, voetballen of op hun handen staan.

Woensdag mochten we voor één keer met onze rug naar het bord zitten om de getallenrij te oefenen ; )

Donderdag vierden we onze 2de jarige van de week, Nina werd ook 6 jaar! In W.O deden we leuke spelletjes rond oriëntatie en positie.  Sommige kindjes werden geblinddoekt en door iemand anders naar hun plaats geleid.  De juf gaf opdrachtjes die we met een blokje moesten doen.  Bij hoekenwerk konden we kiezen om woordjes te stempelen, bouwsels na te bouwen, een plattegrondspel te spelen of om op Bingel te werken.

Vandaag leerden we over even en oneven getallen.  We maakten in onze klas een straat na en een aantal postbodes brachten de post naar het juiste adres.  Op een groot stuk karton en met blokken maakten we de maquette van onze klas.  We speelden geluidenspelletjes.  Eerst moesten we geluiden uit de klas herkennen daarna speelden we eerst memory met geluiden die we met onze mond konden maken en nadien met schudflesjes.  De foto's van deze week vind je terug in het fotoboek.

 


 

 

24/10/2014

Zoals beloofd het fotoboek van vorige week, het probleem is ondertussen opgelost.

Deze week begonnen we met een spelletje bowling om de splitsing van 8 te maken. Om onze geleerde letters eens op een andere manier te oefenen gingen we in tijdschriften op zoek naar deze letters en maakten er woordjes mee.

Dinsdagnamiddag trotseerden we het stormweer en trokken we naar de containerklassen .  In een leeg en donker lokaal deden we schimmenspel en vertelde onze juf een griezelverhaal bij het licht van een zaklantaarn, spannend.......

Woensdag knutselden we met een  wit bekertje en een stukje witte plastiek een spookje. In de namiddag of 's avonds kwamen de mama's en/of papa's met onze juf praten tijdens een oudercontact.  Onze mama's en papa's staan er versteld van wat wij al allemaal geleerd hebben in die 8 weken! We lezen al eenvoudige zinnetjes, tellen al tot 10, kunnen al 14 letters schrijven en nog zoveel meer.

Donderdag hadden we eerst nog onze eerste toets van W.O maar daarna speelden we in kleine groepjes een rekenspelletje en in de namiddag mochten we verder spelen met lego, puzzels, KNEX, allerlei spelletjes, de knikkerbaan.  Dit vonden we na al die weken hard werken echt superleuk :)

Eindelijk was het dan vrijdag en mochten we verkleed naar school komen in ons griezelpak.  We maakten in groepjes onze superlekkere spinnensoep.  We sneden ajuin, pompoen en knolselder in kleine stukjes en maakten met gehakt en spaghetti 2 dikke spinnen voor in de soep.  Terwijl de soep stond te pruttelen keken we naar Garfield.  's Middags bij onze boterhammetjes smulden we van onze zelfgemaakte soep.  Sommige kindjes vonden ze zo lekker dat ze wel 3 kommetjes aten. In het fotoboek. staan heel wat leuke foto's van onze activiteiten van deze week.  En nu is het tijd om te genieten van een weekje welverdiende vakantie!  Geniet ervan en tot maandag 3 november.


 


 

 

19/10/2014

Deze week een verslagje zonder fotoboek :(.  Door omstandigheden lukt het niet om het fotoboek te laden.  Ik zal de foto's van deze week bij deze van volgende week zetten.

Dinsdag veranderden we allemaal voor eventjes in een eekhoorn.  We beelden in ons nagemaakte herfstbos het liedje "Ploem de pluimstaart" uit.  We zochten naar kastanjes, eikeltjes en nootjes en verstopten deze als voorraad voor in de winter.

Woensdag gingen we samen met de kleuters naar de kerk voor een bezinning.  Het thema was "Een pluim" en op de einde van de bezinning kreeg ieder kindje een pluim.  In de klas schreven we er onze naam op en dan mochten we onze pluim aan een vriendje in de klas geven.  Daarna legden we alle pluimen in een nestje en zetten er ons kaarsje in.  Onze juf zette er ook nog een mooie pauwenveer bij.  Deze pauwenveer kan bij speciale gelegenheden  aan een kindje in de klas gegeven worden. Tutti frutti ging ook opnieuw van start.  We kregen een lekkere sappige appel. In W.O leerden we welk blad en vrucht er bij de wilde kastanje, tamme kastanje, eik en beuk hoorden. 

Donderdag kwam Marie, voor het project Zuiddag, een dagje meehelpen in onze klas.  We maakten met een tangram een poes die we op zwart papier kleefden.  In de namiddag deed Marie een kwisje met ons.  In groepjes moesten we allerlei vraagjes beantwoorden en dat vonden we superleuk! 

Vrijdag was het de dag van de jeugdbeweging en op de speelplaats waren er heel wat kinderen in hun uniform. In onze klas had Niels zijn scoutssjaaltje aan. Om de week af te sluiten maakten we per 2 of 3 een cijfer en hiervoor mochten we alleen onszelf gebruiken.  Voor het cijfer 1 viel dat nog mee, voor het cijfer 3, 4 en 5 was het al moeilijker en voor het cijfer 2 lukte het niet. 


 

 

13/10/2014

Het was een korte week want op woensdag kregen we een dagje vakantie! Toch hebben we weer hard gewerkt :) Dinsdagnamiddag gingen we aan de slag met hamer en nagels want we maakten een spinnenweb.  We ondervonden dat nagels in hout kloppen toch niet zo makkelijk is maar na een beetje oefenen lukte het wel.  Met elastiekjes maakten we ons spinnenweb verder af.  Nu ontbrak alleen nog .......een spin.  Vrijdagvoormiddag knutselden we deze met de hulp van meester Theo in mekaar.  Onze juf moest zelf naar school en was er dus niet. 

Tijdens de godsdienstles op donderdag hadden we het over gevoelens en maakten we een humeurmeter waarmee we kunnen laten zien hoe we ons in de klas voelen. In W.O deden we een kleine modeshow.  We maakten 2 groepjes, eentje met kinderen die kleren droegen voor in de zomer en eentje met kinderen die kleren droegen voor in de herfst.  Daarna gingen we kijken hoe dieren zich aanpassen als het kouder wordt.  Dieren kunnen natuurlijk geen warme trui of regenjas aandoen, zij krijgen wel een dikkere vacht, kruipen onder de grond om te slapen of te rusten of trekken naar een warm land.

Neem vlug een kijkje in het fotoboek van deze week om onze zelfgemaakte spinnenwebben te bewonderen of kom er naar kijken in onze gang (maar pas op.......voor de griezelige spinnen).

 


 

 

3/10/2014

Maandag begonnen we met een verhuis in de klas.  Iedereen kreeg een nieuwe plaats, een ideaal moment om onze banken op te ruimen :) Er was ook een nieuw hoekenwerk. Er was een techniekhoek waar we met bouten en moeren aan de slag gingen. In de taalhoek werkten we met de letterdoos en maakten we zelf woordjes. Op ons verhoog konden we een leuk spel spelen in de spelletjeshoek en in de bouwhoek werd er vanalles nagebouwd.

Op dinsdag stond er nauwkeurig leren meten op het programma.  Met verschillende materialen maten we in groepjes van drie verschillende voorwerpen in de klas. Met ons klikklakboekje en een ringboekje maakten we woordjes en met 2 garages en 4 auto's leerden we splitsen in 2 groepjes. In de namiddag trokken we naar het park.  We hadden een brief van kabouter Wijsneus gekregen met opdrachtjes voor in het park.  Met loeppotjes en lepels gingen we op zoek naar kriebeldiertjes.  We vonden een regenworm, een pissebed, een orenknijper, een slak en een soort van duizendpoot.  Met wasco en papier maakten we een afdruk van de schors van de bomen. Voor we naar de speeltuin gingen klimmen en klauteren zochten we nog heel wat herfstmateriaal bij mekaar voor de knutselles van donderdag. 

Omdat het zaterdag Werelddierendag is mocht de vis van Luna woensdag mee naar school.  Zij mocht hem eten geven en we vonden het grappig om te zien hoe de vis naar het eten hapte. Omdat de andere huisdieren niet zo makkelijk mee naar school konden brachten sommige kinderen een foto van hun huisdier mee. Alicia en Lucas hadden een foto mee van hun hondje, Demian van zijn 2 poezen, Liliana van haar vissen.  Op donderdag bracht Alejandro die woensdag ziek was nog foto's mee van zijn Spaanse poes. In de les van W.O leerden we over wat er in de herfst allemaal geoogst wordt.  We mochten proeven van suikerbiet en allerlei stukjes fruit en noten. 

Gisteren onderzochten we in welke fles het meeste water zat en in de namiddag maakten we per 3 mandala's met het herfstmateriaal dat we dinsdag verzameld hadden.  Je kan de kunstwerken in de gang komen bewonderen en ze zijn prachtig!

In het fotoboek vind je hele leuke foto's over al deze activeiten.

 


 

 

26/9/2014

Maandag leerden we de aa schrijven, die oefenden we eerst een paar keer met stift op groot papier.  De woordjes vaar en raam kunnen we ook al mooi schrijven!

Dinsdagvoormiddag gingen we naar de zaal niet om te turnen maar om naar toneel te kijken.  Het ging over pesten en onze juf werd door de toneelspeler gevraagd om voor te lezen uit het dagboek van zijn oma.  Vooral de kip die kon rekenen vonden we heel grappig. In de namiddag trokken we naar het park op zoek naar spinnen in hun web.  We moesten niet hard zoeken om er heel wat te vinden.  Eentje namen we in een potje mee naar de klas om een (diervriendelijk) proefje met te doen.  Spijtig genoeg werkte de spin niet echt mee maar gelukkig konden we het proefje ook op het digibord zien. 

Woensdag maakten we kennis met mie muis, een echte slokkop want zij kiest altijd de kant met de meeste blokjes kaas :)

Donderdag moest er zo vlug mogelijk brand geblust worden en was het dus belangrijk dat de brandweer de kortste weg nam naar de brand.  Met touw controleerden we of de korste weg werd genomen. Op de speelplaats leerden we met stoepkrijt de letter p en de woordjes aap en pim schrijven.

Vandaag zetten we de koeien van de wei in de stal om zo te ervaren hoe getalbeelden worden opgebouwd en speelden we na afloop met onze getalbeeldkaartjes een spelletje. In het fotoboek van deze week kunnen jullie ons aan het werk zien.


 


 

 

19/9/2014

Deze week oefenden we voor rekenen de getallenlijn tot 6, we deden dit met onze kaartjes op onze bank maar ook met het getallenbalspel buiten op de speelplaats.

Dinsdagnamiddag tijdens de muvoles kregen we allerlei opdrachtjes met een ballon, eerst moesten we de ballon in de lucht proberen te houden door te blazen, daarna met ons hoofd en tot slot met onze benen.  We gingen ook op zoek naar rijmwoorden op woorden die met de zee te maken hadden en we hielpen onze juf met een gedicht waar woordjes uit waren verdwenen.  Nadat het gedicht terug volledig was maakten we er een tekening over.

Woensdag leerden we in de W.O-les over gezonde tussendoortjes en donderdag sorteerden we het afval dat we in de klas verzameld hadden en gooiden het in de juiste vuilbak op de speelplaats.

We schreven deze week ook onze eerste 2 woordjes, vis en mis, met veel enthousiasme oefenden we op onze schrijfbordjes ; )

Om het thema rond zee en vissen af te sluiten zongen we het liedje "10 kleine visjes".

Tussen al dat harde werken door is er af en toe ook tijd voor een leuk bewegingstussendoortje, we dansen en zingen dan graag mee.

Vandaag sloten we de week af met de verjaardag van Jihane, zij werd 7 jaar! Ook deze week zijn er weer heel wat leuke foto's te zien in een fotoboek.


 

12/9/2014

Op maandag gingen we op zoek naar mekaars babyfoto's en dat was best moeilijk.  We merkten hoeveel we veranderd waren op 6 jaar tijd.  We oefenden het schrijven van de r, eerst met verf :)  op een groot blad, daarna met schrijfpotlood op een klein blad.

In de wiskundeles op dinsdag gingen we meten, eerst met een touw de breedte van de deur en de kast en daarna met papierstroken de hoogte van het rek en de kast. Als tussendoortje speelden we vlieger. In de namiddag was Anas het feestvarken want hij werd 6 jaar.  We begonnen ook aan onze tovertekening over de ruimte.

Woensdag bracht de juf een weegschaal mee om ons te wegen.  We werden ook gemeten tegen een papierstrook aan de muur. Op de grote tafel in de klas lag heel veel speelgoed.  Spijtig genoeg niet om mee te spelen :(.  We sorteerden het in speelgoed voor baby's, peuters, kleuters en lagere school kinderen.

Tijdens de godsdiensles gisteren mochten we ons verkleden en het verhaal van Zacheüs naspelen, plezant! En eindelijk was het dan zover het eerste "hoekenwerk".  Er was een computer-, puzzel-, winkel- en KNEXhoek.

Vandaag maakten we in de wiskundeles patronen, we maakten onze tovertekening af, we deden boekentassengymnastiek en we sloten de week af met Mik.  De foto's in het fotoboek geven een beeld van onze belevenissen van deze week.  Een aantal van de foto's werden gemaakt door de kinderen.

 


 

 

5/09/2014

Onze eerste week in het eerste leerjaar zit er al op.  Het was leuk maar ook wel vermoeiend.  Op maandag werden we als VIP onthaald door alle juffen en meesters.  Na de speeltijd stelden we ons klasje aan de rest van de school voor op de catwalk. In de klas maakten we kennis met de nieuwe kindjes in onze klas. Om mekaars namen te leren kennen zongen we "Ik ben de namenhapper".  We leerden ons eerste woordje, "ik".  In de namiddag mochten we met meester Peter gaan turnen.  Na de turnles maakten we voor de eerste keer onze boekentas met daarin onze klasagenda en onze huiswerkmap.

Dinsdag gingen we samen op zoek naar afspraakjes die belangrijk zijn om te kunnen werken in de klas.  We zetten er allemaal onze handafdruk bij en doen ons best om ze na te leven. Met het gekke liedje "Steek je vinger in de lucht" oefenden we alvast onze vinger opsteken ;).  Tussendoor zorgden we mee voor de inkleding van onze klas.  We kleurden een raket om op de deur te hangen, een bijtje voor het takenbord, een kaarsje voor de verjaardagstaart en een bladwijzer voor onze agenda. Ondertussen leerden we ons 2de woordje "maan" en werkten voor de eerste keer in ons werkboekje.  In de eerste rekenlessen telden we schoolmateriaal en maakten we de eerste blaadjes in ons rekenboek. In W.O maakten we kennis met Mie en Mo en tekenden we onszelf.

Op woensdag mochten we dan eindelijk onze eerste letter schrijven. Op kleine bordjes schreven we met een toverstift de "m" en dat we dat mooi konden kan je zien op de foto's.  Alicia schreef niet alleen de "m" maar ook het woordje maan supermooi. De juf vertelde het verhaal van Grote Anna leert lezen en rekenen.  Het laatse half uurtje speelden we op de speelplaats.

Donderdag vertelden we en bekeken we de foto's over onze familie en in de namiddag gingen we samen met de klas van juf Tinne naar het park.  Hier leefden de meeste jongens zich uit tijdens een partijtje voetbal terwijl de anderen zich amuseerden in de speeltuin.  Juf Tinne maakten ook een leuke klasfoto.

Met het prentenboek "De mooiste roos van de hele wereld" ontdekten we ons 3de woordje "roos".  In de namiddag keken we samen met het ander 1ste voor de eerste keer naar Ik, Mik, Loreland, het hoogtepunt van elke week! En om de week sportief af te sluiten gingen we nog turnen met meester Peter. Zoals jullie kunnen lezen hebben we deze week niet stilgezeten. 


 

 

29/08/2014

Nog 3 nachtjes slapen en dan is het zover. Voelen jullie het al kriebelen? Ons klasje staat al klaar.  Geniet nog van de laatste vakantiedagen en dan zien we mekaar op maandag 1 september!  Vergeet niet jullie mooiste kleren aan te doen en oefen alvast voor de spiegel jullie allermooiste glimlach.

tot maandag Knipogen